Ovih šest stvari se događa u tijelu kada pijete alkohol

Ovih šest stvari se događa u tijelu kada pijete alkohol
Foto: Instagram

SVI smo već dobro upoznati s posljedicama koje alkohol nosi dan nakon konzumiranja. 

Iako vam se možda u trenutku konzumacije čini da ste donijeli najbolju moguću odluku kada ste odlučili popiti nekoliko čaša vina ili žestokog pića, mamurluk koji dolazi sutradan vas vrlo brzo uvjeri u suprotno. 

No, jeste li znali da se i sljedećih šest stvari događa u vašem tijelu kada konzumirate alkohol?

1. Početni topao osjećaj

S prvom čašom alkohola u vašem se tijelu otpuštaju endorfini, posebice u prednjem dijelu mozga, što utječe na daljnje donošenje odluka i snižavanje razine stresa. Ipak, najčešće su odluke koje alkoholizirane osobe donose loše, poput vožnje u pijanom stanju. 

2. Visoko samopouzdanje

Uz endorfine, alkohol u organizmu stimulira i GABA kiselinu koja obično utječe umirujuće na čovjeka. Znanstvenik David Nutt je otkrio za The Guardian da alkohol snižava razinu tjeskobe u tijelu pojedinca zbog čega se mnogi ponašaju vrlo opušteno i samouvjereno i u situacijama u kojima bi trebali biti znatno pripravniji. 

3. Loša koordinacija

Padanje, miješanje riječi i slova, teturanje? Sve to vrlo brzo se može povezati s alkoholom. Alkohol smanjuje komunikaciju između tijela i mozga, što otežava koordinaciju i pokrete mišića i udova. 

4. Gubitak pamćenja

The National Institute on Alcoholism and Alcohol Abuse ističe da alkohol znatno utječe na pamćenje, odnosno na gubitak pamćenja. Što više alkohola popijete to će doći do višeg stupnja poremećaja u mozgu, posebice ako ga konzumirate na prazan želudac. 

5. Buđenje usred noći

Ako se nakon konzumacije alkohola probudite usred noći, to je znak da vam je alkohol vrlo teško pao na jetru. Naime, jetra ne uspijeva ispuštati dovoljne količine glikogena u krv koji održava razinu šećera. Dakle, tijelo vas budi jer mu je potreban šećer. 

6. Potreba za prejedanjem

Nakon što vas popusti prvotna mučnina, vrlo brzo se javi glad za svime što se nađe pred vama. To je također posljedica niske razine šećera u krvi zbog koje vaše tijelo traži ugljikohidrate koji će nadomjestiti glikogen. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara