Ovo je 5 navika u kuhinji koje je lako usvojiti, a smanjuju količinu bačene hrane
SVI SE ŽELIMO zdravo hraniti, ali voljeli bismo biti blagi i prema okolišu u isto vrijeme. Iako mislimo da jedna osoba ne može učiniti razliku, to nije istina jer od pojedinca sve počinje.
Kuharica Robin Asbell je za HuffPost rekla: "Lako je osjećati se kao jedna osoba u moru milijardi. Ali svaku plastičnu bocu od tisuća njih u oceanu bacio je netko tko je tako razmišljao. Umjesto toga, učinite što možete i pokušajte utjecati na ljude oko sebe da učine ono što mogu."
Izbjegavanje pretjeranog bacanja hrane može biti dobar opći cilj kojim biste mogli započeti. Alison Mountford, kuharica i osnivačica digitalne platforme za planiranje obroka koja pomaže domaćim kuharima da smanje količine bačene hrane, rekla je da bačena hrana na odlagalištima ispušta metan, staklenički plin koji je najmanje 28 puta jači od ugljikova dioksida.
Stvorite kantu zaliha
Asbell je ponudila zelenu praksu koju je naučila dok je radila u francuskom restoranu: korištenje kante zaliha. "U tom restoranu uvijek su se u kantu spremali svi komadići luka, celera, mrkve, tikvice te stabljike peršina i začinskog bilja", rekla je. Sve to može se iskoristiti za temeljac.
Naučite recepte za čišćenje hladnjaka
Umaci za tjesteninu, dodaci za pizzu, pržene okruglice od povrća ili ostataka iz juhe, omleti i slično mogu biti jela koja bi vam mogla u tome pomoći. Sve što vam ostane od namirnica i što trebate potrošiti jednostavno iskoristite u pripravljanju ovih jela.
Napravite obrok restoranskog osoblja – kod kuće
U restoranima se najčešće nastoji ništa ne bacati, pa osoblje za vlastite obroke koristi namirnice kojima će uskoro isteći rok ili kojih ponestaje, a nisu dovoljne za samostalan obrok. Takva hrana često stoji i pokvari se, ali ako jednom tjedno sa svojom obitelji napravite nekoliko manjih obroka da biste iskoristili zalihe, mogli biste se dobro zabaviti i u isto vrijeme biti obazrivi prema okolišu.
Planirajte više, kupujte manje
Usvojite savjet kuhara tako da napišete plan za tjedan, a zatim provjerite svoje zalihe prije nego što krenete u kupovinu. "Naša sjećanja mogu biti iskrivljena i skloni smo pretjeranom kupovanju", rekla je.
Neka sve bude vidljivo (ali ne s plastičnom folijom)
Anne-Marie Bonneau, koja nosi titulu "Zero Waste Chef", rekla je da je jedan od načina korištenja sve hrane koju imate i izbjegavanja otpada - pohranjivanje ostataka i drugih sastojaka u staklene posude.
"Neprozirni spremnici dovode do toga da lakše zaboravite da je nešto u hladnjaku", rekla je.
U svojoj kuhinji bez plastike dobro se snalazi, stavljajući primjerice prevrnuti tanjur na zdjelu s rashlađenom tjesteninom, u nastojanju da izbjegne plastiku.
Asbell je na kraju zaključila: "Uvijek počnite malim koracima. Ne možete sami spasiti svijet i ne možete promijeniti cijeli svoj život preko noći, pa budite blagi prema sebi. Odaberite nekoliko navika koje je relativno lako promijeniti, potapšajte se po ramenu kada ih budete slijedili, a ako odstupite, oprostite sebi i počnite iznova."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati