Ovo je 5 razloga da tjestenina bude dio vaše zdrave prehrane, tvrdi dijetetičarka

TJESTENINA je omiljeno jelo mnogih ljudi diljem svijeta, ali s obzirom na to da je izvor ugljikohidrata, često se stavlja u kategoriju "loše" hrane i doživljava se neprijateljem mršavljenja i vitke figure. To, naravno, nije istina. Nema loše hrane, postoji samo loša prehrana.
Umjerenost je ključna
Dakako, nikakvo pretjerivanje nije poželjno i pretjerivanje s hranom bogatom ugljikohidratima može izazvati debljanje, ali neki će se možda iznenaditi kad saznaju da tjestenina, kada se jede umjereno, zapravo može pomoći ljudima koji žele izgubiti kilograme.
Prema nutricionistici Claire Turnbull, glasine oko tjestenine i mršavljenja nisu sasvim realne. Kaže da tjestenina može biti dio uravnotežene prehrane i nije nešto čega se treba bojati.
Potrebno je voditi računa o veličini porcija
Tjestenina se nalazi u prehranama kao što je mediteranska, a studije su otkrile da se dobro uklapa u prehrane s niskim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata te u prehranu koju liječnici preporučuju dijabetičarima.
Ugljikohidrati su ključni u svakoj prehrani jer djeluju kao izvor energije. Odavno su uvršteni u sportsku prehranu jer osobu dulje održavaju energičnom, za razliku od šećera, koji obično daju brzi skok prije oštrog pada.
Ovo je pet ključnih točaka koje bi mogle promijeniti vaše mišljenje o tjestenini:
Opcije cjelovitog zrna
Poput kruha, tjestenina dolazi u različitim oblicima, a utvrđeno je da cjelovite žitarice poboljšavaju zdravstvene prednosti. Za razliku od bijele tjestenine, ona od cjelovitih žitarica uključuje sve nutrijente koje plod žitarice sadrži.
Puno vlakana
Ljudi to možda ne znaju, ali tjestenina je dobar izvor vlakana. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, samo jedna šalica kuhane bijele tjestenine sadrži 2.5 grama vlakana, što je oko 10 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa. Vlakna su ključni element za probavu, a prema NHS-u, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.
Malen udio soli
Previše soli može dovesti do mnogih zdravstvenih komplikacija, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca i moždani udar. Ali tjestenina, budući da je nevjerojatno jednostavna hrana, zapravo sadrži vrlo malo soli.
Malen udio masti
Tjestenina sadrži vrlo malo masnoća ako se konzumira bez umaka. Uzmete li običnu bijelu tjesteninu i dodate joj malo maslinovog ulja i parmezana, to čini jednostavnu opciju za jelo s niskim udjelom masti.
Umaci od rajčice također mogu zadržati obrok s tjesteninom na niskim razinama masnoće, a pružaju dobru opciju za jednostavan ručak ili večeru.
Sadržaj minerala
Iznenađujuće, tjestenina ima još neke skrivene zdravstvene prednosti, koje dolaze obliku ključnih vitamina i minerala. Prema BBC-ju, tjestenina uključuje značajne razine "kalcija, magnezija, željeza i cinka, kao i vitamina B".
