Ovo je popis hrane koju bi dijabetičari trebali izbjegavati
DIJABETES je kronična bolest koja se bjesomučno širi među odraslima, ali i djecom u čitavom svijetu. Nekontrolirani dijabetes može dovesti do zdravstvenih komplikacija, kao što su bolesti bubrega, sljepoća, problemi sa srcem i brojne druge probleme, piše portal timesofindia.com.
Konzumacija određene hrane mogla bi povećati razinu šećera u krvi, poticati upalne procese i povećati rizik različitih bolesti. Neke od namirnica koje bi dijabetičari trebali izbjegavati su:
Zaslađeni napitci
Zaslađeni napitci loši su za svakoga jer obiluju ugljikohidratima s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednosti i krcati su dodanim šećerima.
Trans masne kiseline
Umjetne trans masne kiseline izuzetno su nezdrave. U njih se dodaje vodik da bi ih stabilizirao. Margarin i smrznuta gotova jela iz trgovina su ih prepuni.
Bijeli kruh, tjestenina, riža
Ova grana bogata je procesuiranim ugljikohidratima, koji značajno mogu povećati šećer u krvi kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 1 i 2.
Zaslađene pahuljice
Ovakva hrana čest je doručak mnogih, ali jako je loš izbor za oboljele od dijabetesa. Većina kupovnih pahuljica su visoko prerađene i sadrže previše ugljikohidrata bez značajne nutritivne vrijednosti.
Kupovne grickalice
Većina ih je puna loših ugljikohidrata i presoljene su. Niskokaloričan obrok s povrćem bolja je opcija.
Cijeđeni sokovi
Naglo podižu šećer u krvi, a neki imaju više ugljikohidrata i šećera nego gazirana pića.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati