Ovo je šest mogućih razloga zbog kojih vaša mjesečnica može potrajati dulje

Ovo je šest mogućih razloga zbog kojih vaša mjesečnica može potrajati dulje
Foto: 123RF

ONIM danima u mjesecu rijetko tko se veseli, pogotovo ne one žene kojima mjesečnica traje i više od sedam dana. Ako vaša mjesečnica traje dulje od toga, to nije razlog za paniku, ističu liječnici, međutim ako tri mjeseca zaredom krvarite dulje od tjedan dana, onda biste svakako trebali posjetiti ginekologa.

"Postoji prilično velik raspon kada govorimo o normalnoj duljini mjesečnice. Obično može trajati između pet i sedam dana, ali ima trenutaka u kojima može potrajati nešto dulje ili čak kraće od toga", rekla je dr. Jessica Shepherd, ginekologinja iz Dallasa. 

Ovo je šest mogućih razloga za produljeno menstrualno krvarenje, prema mišljenju liječnika.

Trudnoća

"Čest je uzrok abnormalnih mjesečnica, uključujući i dulje krvarenje, trudnoća, dok simptomi poput mučnine mogu biti odsutni. Uvijek kada žena ima neuobičajeno krvarenje, najbolje je za početak eliminirati mogućnost trudnoće", savjet je dr. Shepherd.  

Kontracepcijske pilule

"Sve što manipulira vašim hormonima lako može produljiti i vašu mjesečnicu. To uključuje sve vrste hormonskih kontraceptiva poput pilula, flastera, prstena i implantata. Ako vaše tijelo ne reagira dobro na jednu vrstu ili dozu, pokušajte otkriti ono što vam najviše odgovara", rekao je endokrinolog dr. Tom Toth. 

Rani pobačaj

"Rani pobačaj se događa češće nego što to možda mislite. Do polovice svih trudnoća završava spontanim pobačajima, često i prije nego što žena uopće shvati da je trudna. Ponekad jedini znak može biti izuzetno bolna ili duga mjesečnica. Otprilike jedna od sto žena pati od habitualnih pobačaja pa je važno isključiti stanje koje utječe na plodnost, poput endometrioze", rekao je dr. Toth. 

Sindrom policističnih jajnika

"Ovaj sindrom pogađa oko deset posto žena u reproduktivnoj dobi, prema podacima Ureda za žensko zdravlje. Nazvan je po cistama koje rastu na jajnicima i tako sprječavaju sazrijevanje jajnih stanica, a često uzrokuju probleme s plodnošću. Produljeno krvarenje može biti jedan od znakova ovog sindroma", kaže dr. Toth.

Miomi u maternici 

"Miomi su dobroćudni tumori u muskulaturi maternice, a pojavljuju se kod mnogih žena nakon 25. godine pa sve do menopauze. Najčešći simptomi su pojačano krvarenje te jaki bolovi za vrijeme mjesečnice. U svakom slučaju je važno konzultirati se s ginekologom", ističe liječnik.

Rak vrata maternice

"Abnormalno vaginalno krvarenje - kao što je krvarenje nakon spolnog odnosa ili krvarenje između mjesečnica -  može biti znak raka vrata maternice. Budući da se abnormalnosti cerviksa mogu otkriti putem Papa i HPV testova, bilo bi dobro da redovito odlazite na takve preglede", savjet je ginekologa.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara