Ovo su stvari koje dijetetičari nikad ne bi kupili u trgovinama zdrave hrane

Ovo su stvari koje dijetetičari nikad ne bi kupili u trgovinama zdrave hrane
Foto: Instagram

TRGOVINE zdravom hranom ili odjeli zdrave hrane u supermarketima smatraju se “sigurnima”. Ljudi često misle da je sve što se tamo nalazi zdravo, ali stručnjaci za hranu smatraju da je to potpuna zabluda. Dapače, tvrde da neke stvari ne bi nikada kupili, a nalaze se na njihovim policama.

Dijetetičarka Melissa Meier odlučila je za portal Body+Soul otkriti što ona izbjegava te pojasniti razloge koji stoje iza njene odluke.

1. Veganski čips

“Razjasnimo odmah: čips je čips, bez obzira na to od čega je spremljen. Kaloričan je, ima puno masti i soli, a veganski se ne razlikuje puno od običnog”, tvrdi Meier. Dapače, njen savjet je da radije pojedete šaku do dvije običnog čipsa, nego cijelu vrećicu veganskog.

2. Čokolada bez šećera

“Ako doista žudite za čokoladom, pojedite prokletu čokoladu”, našalila se Meier koja smatra da nema smisla želju utažiti nečime što nema okus čokolade. 

“Tako nećete smanjiti žudnju”, tvrdi.

3. Bezglutenski proizvodi

Osim ako ne postoji zdravstveni razlog zbog kojeg trebate izbjegavati gluten, ne postoji razlog da kupujete bezglutenske proizvode, smatraju gotovo svi stručnjaci za hranu, a s njima se slaže i Meier.

“Proizvodi bez glutena se rade od alternativa što znači da nisu uvijek nutritivni i imaju visok glikemijski indeks, a to znači da će povisiti šećer u krvi, a vi nećete biti siti”, izjavila je.

4. Proteinske pločice

Iznenađujuće je jednostavno unijeti proteine u organizam i zato dijetetičari smatraju da nema potrebe kupovati energetske ili proteinske pločice. 

5. Kokosovo ulje

“Iako se smatra prirodnijim uljem, kokosovo ulje je puno zasićenih masti što nije dobro za srce. Njegovi pobornici tvrde da povisuje razinu dobrog kolesterola, ali ne govore da to čini i s razinom lošeg kolesterola, što znači da vam ne donosi nikakvu prednost”, kaže Meier.

6. Niskokalorična tjestenina

“Ugljikohidrati nisu zlo. Oni trebaju biti dio svake zdrave i uravnotežene prehrane te ih ne treba mijenjati niskokaloričnim alternativama”, tvrdi dijetetičarka.

7. Bilo što u prahu

Maca praha, acai prah, spirulina prah, sve su to stvari kojima se Melissa Meier protivi. 

“Uvijek savjetujem da fokus bude na stvarnoj hrani, a ne superhrani, odnosno raznim prašcima koji su pritom vrlo skupi. Nisu magični eliksiri kakvima se smatraju”, ističe Meier i svima preporučuje uravnoteženu, zdravu prehranu koja će zadovoljiti sve nutritivne potrebe. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara