Počela je sezona jagoda: Evo zašto biste trebali konzumirati ovo sočno voće
VIJEST da je konačno počela sezona jagoda mnoge je obradovala. Osim što su iznimno ukusne, jagode su moćni zaštitnici zdravlja, a mogu se koristiti na milijun načina. Osim što ih možete jesti same, odličan su sastojak voćnih salata, kolača, torti i sladoleda, a savršeno se slažu i s čokoladom.
U jednoj šalici jagoda nalazi se samo 46 kalorija i zato si ih možete priuštiti u umjerenim količinama čak i ako pazite na liniju.
Šalica jagoda sadrži i više od sto posto dnevnog minimalnog preporučenog unosa vitamina C. Osim što djeluje kao antioksidans, vitamin C pomaže u stvaranju kolagena i održavanju zdravlja kože.
Jagode imaju i protuupalno djelovanjem zbog čega se jagode, kao i ostalo bobičasto voće, povezuje sa zdravljem mozga. U sklopu jedne studije se pokazalo da su starije žene koje su konzumirale barem jednu do dvije porcije jagoda tjedno imale manji gubitak kognitivnih funkcija u odnosu na one koje nisu pojele barem osam plodova tjedno.
Jedenje jagoda na kraju obroka pokazalo se dobrim načinom regulacije šećera u krvi i inzulina što pomaže pri smanjenu rizika od dijabetesa tipa 2, pretilosti i bolesti srca.
Flavonoidi, spojevi u jagodama, vežu se uz smanjeni rizik od pretilosti. Naime, smatra se da flavonoidi imaju sposobnost povećati unos glukoze u mišićno, odnosno smanjiti unos glukoze u masno tkivo.
Također, šalica jagoda osigurava gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže u proizvodni kolagena i promiče zdravlje kože i kostiju.
U šalici jagoda nalaze se oko tri grama vlakana, a oni pomažu u održavanju zdravlja probavnog trakta.
Jagode štite organizam smanjujući upale potičući dobar HDL kolesterol i štiteći od oksidacije lošeg LDL kolesterola te poboljšavaju cirkulaciju.
Ako nemate ideju kako ih uklopiti u svoj svakodnevni jelovnik, samo neki od načina su da od jagoda pripremite smoothie, dodate ih u zobenu kašu, napravite od njih preljev kojim ćete zasladiti palačinke ili bilo koji drugi desert. Također, možete ih umakati u otopljenu čokoladu i tako uživati u ovom sočnom voću.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati