Popularna dijeta može utjecati na vaš zadah i miris tijela, tvrde stručnjaci

Popularna dijeta može utjecati na vaš zadah i miris tijela, tvrde stručnjaci
Foto: Pexels

KETO dijeta, koju karakterizira nizak unos ugljikohidrata i visok unos masti, stekla je popularnost kao učinkovit plan prehrane za mršavljenje. Međutim, također se našla i na udaru kritika, zbog niza neugodnih nuspojava.

Kao što znamo, ovakva prehrana dovodi do ketoze, stanja u kojem tijelo počinje sagorijevati masti za gorivo umjesto ugljikohidrata. Tijekom ovog procesa jetra proizvodi više kemikalija poznatih kao ketoni - uključujući acetoacetat, beta-hidroksibutirat i aceton.

Pretpostavlja se da bi aceton mogao dovesti do nečega što je poznato kao "keto dah". Iako nije riječ o tipičnom lošem zadahu, stručnjaci primjećuju da miris može biti prilično jak i intenzivan u nekim slučajevima.

Dobra je vijest kako je ova nuspojava samo privremena. Ipak, važno je naglasiti da nikako ne smijete zanemariti oralnu higijenu jer bi to moglo pogoršati keto dah.

"Prvo, dobra oralna higijena je važna tijekom bilo koje dijete", rekao je Scott Keatley, registrirani dijetetičar iz institucije Keatley Medical Nutrition Therapy, za Women's Health Mag.

Zato, zube četkajte barem dva puta dnevno i razmislite o dodatnim koracima poput korištenja vodice za ispiranje usta.

"Ponekad dah može biti uzrokovan povećanjem unosa proteina jer se djelići bjelančevina koje ostanu u ustima mogu pretvoriti u hlapljive organske spojeve koji nemaju sjajan miris", objasnio je Keatley.

Ketoza je u nekim slučajevima povezana i s tjelesnim mirisom, iako nema dovoljno istraživanja da bi se to razumjelo. Neke žene koje započnu keto dijetu tvrde da su primijetile neugodan miris vagine. Prema ginekologici Jessici Shepherd, do toga dolazi jer ova dijeta vjerojatno mijenja vaginalni pH, što zauzvrat uzrokuje neugodan miris.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara