Popularni sastojak sendviča smanjuje rizik od demencije, tvrde japanski znanstvenici

SENDVIČ sa sirom mogao bi pomoći u smanjenju rizika od demencije, sugerira nova studija. Znanstvenici iz Japana su otkrili da su oni koji su ga redovito jeli imali bolje rezultate na kognitivnim testovima, što sugerira da je manje vjerojatno da će razviti demenciju kasnije u životu.
Istraživači su pratili zdravlje, tjelesnu aktivnost i prehrambene navike 1516 osoba starijih od 65 godina u Tokiju. Oko 80 posto sudionika konzumiralo je sir. Od toga ga je svakodnevno jelo 28 posto volontera, svaki drugi dan njih 24 posto, a dva puta tjedno 30 posto ispitanika. Najpopularnija opcija bio je prerađeni sir, a na popisu su se našli i bijeli pljesnivi sir (poput briea i camemberta), svježi sir (kao što su feta, mascarpone i ricotta) te plavi sir (poput gorgonzole).
Sudionici su odgovarali na 30 pitanja koja su testirala njihovu kognitivnu funkciju. Test se sastojao od provjere memorije, jezika, orijentacije, pažnje i vizualno-prostornog snalaženja. Ljudi koji su jeli sir ostvarili su bolji rezultat, a imali su i nešto niži krvni tlak i indeks tjelesne mase, brži hod te su konzumirali raznovrsniju prehranu. Međutim, imali su i viši kolesterol i šećer u krvi.
Autori, koji su svoja otkrića objavili u časopisu Nutrients, rekli su da sir može imati svojstva koja potiču rad mozga, ali su potrebne daljnje studije kako bi se utvrdila uloga koju ta namirnica igra, posebno u razvoju demencije.
Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije i smatra se da je uzrokovana nakupljanjem proteina u mozgu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati