Postoji genijalan razlog zbog kojeg biste svaki dan trebali jesti čokoladu

Postoji genijalan razlog zbog kojeg biste svaki dan trebali jesti čokoladu
Foto: 123RF

NEDAVNO je Harper’s Bazaar uz pomoć nutricionistice Ceitanne Cooper sastavio listu pet zdravih prednosti čokolade zbog kojih bi ona trebala biti dio svake uravnotežene prehrane. No sada su pronašli još jedan dokaz zašto bismo se apsolutno svakog dana trebali počastiti komadićem čokolade.

Naime, redovito grickanje čokolade s visokim udjelom kakaa može pomoći u zaštiti mozga od kognitivnog propadanja, tvrdi novo istraživanje provedeno na Sveučilištu L'Aquila u Italiji.

Iako ljubitelji zdravog života već znaju da je tamna čokolada bogata antioksidansima i željezom te je kao takva prvi izbor kad ste u potrazi za zdravim desertom, sada je dokazano da njeno konzumiranje pomaže poboljšanju pažnje, brzini kojom vaš mozak obrađuje informacije, ali i verbalnoj fluentnosti.

"Redovit unos kakaa i čokolade mogao bi zaista pružiti blagotvoran učinak na kognitivno funkcioniranje tijekom vremena", izjavili su autori istraživanja Valentina Socci i Michele Ferrara. 

Njihova analiza objavljena je u časopisu "Frontiers in Nutrition", a pokazala je kako su posebne dobrobiti od konzumacije čokolade zabilježene ponajprije kod starijih osoba koje su u većoj opasnosti od suočavanja s težim praćenjem informacija. Ipak, bolji rezultati kognitivnih testova zabilježeni su i kod mlađih osoba, ali su pomaci u njihovom slučaju bili nešto suptilniji.

"Posebna vrsta flavonoida, spojeva koji se nalaze u tamnoj čokoladi, podržava zdrav kardiovaskularni sustav i može povećati dotok krvi u dio mozga koji je posebno pogođen starenjem", objasnili su Socci i Ferrara, ali su upozorili i da ovo ipak nije razlog za pretjerivanje s čokoladom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara