Provjerite prijeti li vam rizik od anemije i konzumirajte hranu bogatu željezom

Provjerite prijeti li vam rizik od anemije i konzumirajte hranu bogatu željezom
Foto: 123RF

VEGANI su pod posebnim rizikom od nedostatka željeza. Naime, životinjski proizvodi poput mesa, ribe i jaja su najbolji izvor tog nutrijenta. Željezo je vrlo bitan mineral koji prenosi kisik kroz naše tijelo. Manjak željeza i hemoglobina može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica, a to može uzrokovati anemiju.

Za odrasle muškarce je preporuka unositi 8 mg željeza u danu, a za žene 18 mg.

Najrizičnije skupine kod kojih može doći do manjka željeza su:

- bebe koje konzumiraju kravlje ili neko druge mlijeko, a ne majčino ili adaptirano

- mališani, posebno oni koji samo povremeno piju mlijeko

- tinejdžerice

- žene koje imaju obilne menstrualne cikluse

- trudnice i dojilje

- ljudi s poremećajima prehrane ili lošim prehrambenim navikama

- vegetarijanci i vegani

- profesionalni sportaši

- donori krvi

- ljudi koji imaju crijevne nametnike

- ljudi s kroničnim stanjima kao što su rak, autoimune bolesti, bolesti srca, bubrežne bolesti ili stanja koja izazivaju krvarenje poput bolesnih desnih

- ljudi koji redovito uzimaju aspirin

Ako iz nekog razloga ne volite ili ne jedete meso, željezo možete unijeti i iz biljnih izvora. Ovo su najbolji:

- zelena leća (3.0 mg željeza po šalici)

- tofu (2,96 mg željeza na 100 g)

- slanutak (2,7 mg željeza po šalici)

- kuhana integralna tjestenina (2,3 mg željeza na 140 g)

- indijski oraščići (1,5 mg željeza na 30 g ili 20 oraščića)

- špinat (1,2 mg željeza po šalici)

- bademi (1,1 mg željeza na 30 g)

- sušene marelice (0,93 mg na 30 g ili pet sušenih marelica)

- brokula (0,86 mg željeza po šalici)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara