Sedam znakova da ne unosite dovoljno vitamina A

Sedam znakova da ne unosite dovoljno vitamina A
Foto: Pixabay

Tijelu su nužni apsolutno svi vitamini kako bi uspješno obavljalo nevjerojatnu količinu dnevnih funkcija. Za dobar vid, učinkovit reproduktivni sustav i zdravu kožu odgovoran je vitamin A. On je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i djece u ranoj fazi rasta.

Bright Side skreće pažnju na neke fizičke znakove koji mogu ukazati na nedostatak vitamina A u organizmu.

1. Suha koža

Vitamin A jedan je od glavnih elemenata koji je tijelu nužan kako bi regeneriralo kožu i održalo je hidriranom. Jako čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema koja nastaje kada koža postane toliko suha da poprimi crvenkastu boju, kao uslijed neke ozljede. Također, često se javlja i svrbež.

2. Noćna sljepila

Sljedeći je znak jedan od najčešćih. Poznat i kao niktalopija. Ovo je problem s očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvijetljenom okruženju oštrina je očnog sustava oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.

3. Akne

Kao što je već spomenuto, vitamin A jedan je od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina, lice može postati suho i masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kojeg se vitamin A koristi za liječenje problema povezanih s aknama.

4. Problemi sa začećem

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti uzrok. Reproduktivni sustavi muškaraca i žena najbolje funkcioniraju ako se uzima vitamin A. Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno utjecati na plodnost. Uz to bi trudnicetrebale uključiti vitamin A u redovitu prehranu jer se pobačaj često dovodi u vezu s nedostatkom vitamina A.

5. Slabo zacjeljivanje rana

Tijelo obično zacjeljuje rane u kratkom razdoblju zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj se protein nalazi u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu ostati zdravi. Vitamin A potiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primijetite da se vaša koža "muči" pri zacjeljivanju rana, trebali biste provjeriti jedete li dovoljno hrane koja sadrži vitamin A.

6. Spor rast

Ovo je jedan od znakova na koje biste trebali obratiti najviše pažnje, posebno kod beba i djece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mjesecu trudnoće i davati ga djetetu tijekom prvih godina života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dječjeg vida i imunološkog sustava, kao i za rast djetetovog tijela i fizičkih promjena kod majke.

7. Suhe oči

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova neugodnost potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnice i gubitka vida.

Hrana u kojoj možete pronaći vitamin A

Uvrstite sljedeće namirnice u svoju prehranu i brzo ćete primijetiti promjene na vašem tijelu.

1. Jaje

Jedno kuhano jaje sadrži 8% preporučene dnevne količine vitamina A.

2. Losos

U 100 grama nalazi se 149% vitamina A potrebnog za jedan dan.

3. Špinat

U jednoj kuhanoj šalici nalazi se 105% nužnog dnevnog unosa vitamina A.

4. Slatki krumpir

To je jedan od najboljih izvora ovog vitamina jer se u jednoj šalici nalazi 122% dnevne potrebe za vitaminom A.

5. Mrkva

Jedna šalica sadrži 148% dnevnih potreba ovog vitamina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara