Sve je više dokaza da jedenje masti ne deblja, ali sa šećerom je druga stvar
MEĐU osobama koje se trude promovirati zdravu prehranu, kao i među nutricionistima te istraživačima, vlada sve veća zabrinutost zbog prevelike konzumacije šećera. Zato na njihovim jelovnicima sve češće možete vidjeti namirnice poput avokada i lososa, dok ćete šećer pronaći tek u tragovima.
Borba između šećera i masti traje već poprilično dugo pa su istraživači odlučili saznati što se točno događa s našim tijelom nakon konzumacije većih količina šećera ili masti te koja od te dvije namirnice ima veći utjecaj na povećanje kilograma.
No u mnogim dijelovima svijeta ova dva sastojka se rijetko jedu sama. Uzmite krafne kao primjer. Mekano tijesto duboko prženo u ulju te punjeno marmeladom ili čokoladom klasična je kombinacija šećera i masti, a tom bogatom okusu teško je odoljeti.
Međutim sve više dokaza sugerira da, kada se jede sama, masnoća ne pridonosi povećanju tjelesne težine. S druge strane, na desetke studija pokazuje da to pravilo ne vrijedi kada je u pitanju šećer. Ako ga jedete u bilo kakvom obliku, vjerojatno će utjecati na povećanje težine.
Na tom je tragu i nedavna studija čiji rezultati dokazuju da je ispijanje zaslađenih pića povezano s rizikom od prerane smrti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati