Vegani imaju veći rizik od frakture kostiju, tvrdi studija

STUDIJA je pokazala da vegani imaju 43% veći rizik od prijeloma kostiju nego ljudi koji su svejedi.
Naime, prema studiji objavljenoj u BMC Medicineu, vegetarijanci i peskatarci su imali povišen rizik, ali je on smanjen kada su nastojali u prehranu više uključiti hranu bogatu proteinima i kalcijem. Međutim, čak i nakon prilagodbe unosa proteina i kalcija, vegani su i dalje imali znatno veći rizik od prijeloma nego ljudi koji su konzumirali mliječne proizvode i/ili meso, što sugerira da je riječ o nekoj drugoj varijabli, poput deficita vitamina B12 i vitamina D.
Unatoč tim nalazima istraživači su rekli da ljudi ne bi trebali odustati od biljne prehrane jer je moguće dobiti potrebne hranjive sastojke bez konzumacije životinjskih proizvoda, samo što to može zahtijevati više planiranja svojih obroka.
Istraživači sa sveučilišta Oxford i Bristol analizirali su podatke 54.898 muškaraca i žena iz Velike Britanije tijekom prosječno 18 godina. Proučavali su prijelome neovisno o njihovim uzrocima, uključujući nesreće, pa nisu mogli utvrditi je li slomljena kost izravno uzrokovana određenom prehranom. Ali oni vjeruju da je potrošnja proteina i kalcija ključna komponenta.
Sveukupno, sudionici koji nisu jeli crveno meso uglavnom su imali veći rizik od prijeloma kuka nego oni koji su ga jeli. Vegani su također imali tendenciju imati niži indeks tjelesne mase, što je također faktor rizika za prijelome, prenosi Insider.
"Prethodne studije pokazale su da je nizak BMI povezan s većim rizikom od prijeloma kuka, a nizak unos kalcija i proteina povezan je s lošim zdravljem kostiju", ističe dr. Tammy Tong, vodeća autorica studije i nutricionistička epidemiologinja sa sveučilišta Oxford, u priopćenju za medije.
Ipak, postoji mnogo dokaza da i veganstvo može imati zdravstvene koristi. Prethodno istraživanje povezivalo je biljnu prehranu s nižim krvnim tlakom, smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i manjom šansom za razvoj dijabetesa i/ili pretilosti. Kao rezultat toga, važno je prihvatiti studiju s rezervom i razmisliti koja bi prehrana mogla biti najbolja za jedinstvene zdravstvene potrebe svake osobe.
"Pojedinci bi trebali uzeti u obzir blagodati i rizike svoje prehrane te osigurati da imaju odgovarajuću razinu kalcija i proteina, a također održavati zdrav BMI", rekla je Tong.

Pročitajte još
