Vogue šokirao posljednjom naslovnicom i izazvao lavinu kritika: To je neprimjereno!

Vogue šokirao posljednjom naslovnicom i izazvao lavinu kritika: To je neprimjereno!
Foto: Instagram

MODNA BIBLIJA Vogue posljednjih mjeseci izaziva pažnju svojim neočekivanim naslovnicama. No sada su napravili još jedan korak više.

Portugalsko izdanje slavnog časopisa za srpanj i kolovoz naišlo je na oštru kritiku upravo zbog naslovnice. Naime, ona nosi naziv Izdanje ludila, odnosno Madness Issue.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vogue Portugal (@vogueportugal)

Prikazom žene u kadi pokraj koje se nalaze dvije medicinske sestre aludira se na psihijatrijsku ustanovu, a tvorac sporne fotografije je fotograf Branislav Simoncik. Kritičari ističu kako se ovom naslovnicom "romantiziraju psihičke bolesti" te je uspoređuju s romanom Sylvie Plath Stakleno zvono i filmom Prekinuta mladost.

"Danas, u vrijeme u kojem je vjerojatno više svijesti o problemima s mentalnim zdravljem nego ikad prije, razočaravajuće je vidjeti ovaj zastarjeli prikaz psihijatrijske bolnice - posebno na naslovnici tako renomiranog časopisa", komentirala je Jo Loughran, direktorica kampanje Time to Change protiv stigme mentalnog zdravlja.

"Konačno, pogrešne prezentacije poput ove mogu još više otežati život osobama koje imaju mentalni problem da govore o njemu i traže podršku", dodala je, ali je i istaknula kako je "sjajno vidjeti da Vogue Portugal pokušava povećati svijest o mentalnom zdravlju, ali ovo je neprihvatljiv način".

Korisnici društvenih medija bili su podjednako kritični prema naslovnici.

"Mentalno zdravlje nije modni trend", komentirala je jedna osoba na Instagramu te dodala: "Ovo je odvratno neosjetljivo i neprimjereno. Sramite se."

"U ime svakoga tko je ikad bio u psihijatrijskoj bolnici ili imao voljene osobe koji su bili u jednoj od njih, iskreno, Vogue, je*i se", oštro je poručila književnica i voditeljica kampanje za mentalno zdravlje Poorna Bell.

Zanimljivo je kako je Vogue za ovu temu pripremio čak četiri naslovnice. Na jednoj od njih nalazi se krupni kadar žene koja u rukama drži model ljudskog srca. Druga prikazuje ženu u crnoj predimenzioniranoj haljini ispod koje proviruje više pari nogu. Na posljednjoj verziji prikazana je žena na stolcu pokraj platna na kojem je prikaz mora, a pokraj nje stoji žena sa zaštitnom maskom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vogue Portugal (@vogueportugal)

Iako su korisnici društvenih mreža tražili da Vogue povuče ove naslovnice te se ispriča, oni to nisu učinili.

"Riječ je o ljubavi. O životu. Riječ je o nama. I o tebi. Riječ je o zdravlju. Riječ je o mentalnom zdravlju", opisali su svoje naslovnice te su poručili kako im je "namjera pokrenuti temu mentalnog zdravlja i dovesti u raspravu institucije, znanost i ljude koji se danas bave mentalnim zdravljem".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara