Zanima vas zbog čega je vaš trbuh tvrd? Ovo je pet mogućih uzroka

Zanima vas zbog čega je vaš trbuh tvrd? Ovo je pet mogućih uzroka
Foto: 123RF

PUNO se govori o tome kako izgraditi čvrste trbušne mišiće, no tvrdi trbuh nije uvijek dobar znak. Zapravo, ako imate previše sala na trbuhu koji je pritom tvrd, to može biti znak da ste pod rizikom od ozbiljne bolesti.

"Tvrdi trbuh je poput tempirane bombe u vašem tijelu. Znači da ste izloženi riziku od bolesti srca i dijabetesa i gore je nego pušenje ili visoka razina kolesterola u krvi", pojašnjava profesor Jean Pierre Despres s kanadskog sveučilišta Laval za Men's Health.

Evo koji su mogući uzroci tvrdog trbuha i kako taj problem riješiti.

1. Imate previše masnih naslaga

Prvi mogući uzrok tvrdog trbuha su nakupine opasnih visceralnih masti. One se smještaju u prostore između organa u vašoj trbušnoj šupljini i guraju trbušni zid prema van. Te masne naslage nisu same po sebi tvrde, ali jest tvrdo tkivo trbuha pa imate osjećaj da je problem u trbuhu. 

Tvrdi izbočeni pivski trbuh uzrokuje nakupljanje visceralnih masti, dok je kod mekog riječ o nakupinama potkožne masnoće koje se nalaze bliže površini kože. Zbog toga je takav trbuh mekši na dodir.

2. Imate genetske predispozicije za nakupljanje visceralnih masnih naslaga

Mnogi će se zapitati što uzrokuje nakupljanje visceralne masti. Ovisi o spolu, dobi, hormonima, ali i genima.

Istraživanje provedeno 2017. godine otkrilo je da gotovo 50 posto distribucije masti određuje genetika.

3. Muškarci su skloniji stvaranju takozvanog pivskog trbuha

Drugo istraživanje otkrilo je da su žene pod većim rizikom od razvoja zdravstvenih problema uzrokovanih povećanim masnoćama u tijelu, ali zato se kod muškaraca češće stvara takozvani pivski trbuh.

4. Previše sjedite

Prehrana i životni stil također igraju važnu ulogu. Sjedilački način života povezuje se s viškom visceralne masti. Problem mogu uzrokovati i premalo tjelesne aktivnosti, prehrana s visokim udjelom masnoća i prerađena hrana. 

Kod žena je izražena veća vjerojatnost od stvaranja potkožnih nego visceralnih masnoća, iako, kad dođu u menopauzu, počinju skladištiti visceralnu mast.

5. Ne hranite se zdravo

U časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljeno je istraživanje kojim je dokazano da povećan unos rafiniranih žitarica može povećati količinu masnoća koje se nakupljaju u području trbuha. S druge strane, to nije slučaj s cjelovitim žitaricama i one će učiniti vašu prehranu zdravijom.

Stručnjaci upozoravaju da su zdravstveni rizici poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, a koje uzrokuje višak visceralnih masnih naslaga, prisutni čak i ako niste pretili. Prema istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine 2015. godine, ljudi s pivskim trbuščićem zdrave težine i dalje su imali veći rizik od smrti u odnosu na ljude koji nisu imali povećanu količinu visceralne masti.

Kako se riješiti tvrdog trbuha?

Sad kad znate što je uzrok ovog problema, kao i moguće rizike, vrijeme je da ga se riješite. Gubitak samo pet do deset posto tjelesne težine će umanjiti količinu visceralne masti za 25 do 40 posto. Veliku razliku može napraviti konzumacija cjelovitih žitarica i smanjivanje unosa šećera. Također, važno je izbjegavati sjedenje i pronaći vrijeme za izvođenje kardio vježbi koje dokazano pomažu u uklanjanju visceralne masti.

Ako imate tvrd pivski trbuščić, nemojte paničariti, nego to shvatite kao znak da je vrijeme za zdrave promjene koje su uvijek dobrodošle. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara