Zašto svježe cijeđeni sokovi nisu zdravi kao voće od kojeg su napravljeni?
ČAŠA cijeđenog soka uz doručak može vam učiniti više štete nego koristi. Iako prirodni voćni sok sadrži vitamine i minerale, njegova prevelika konzumacija može biti loša za vaše zdravlje, piše Livestrong.
Nova istraživanja, čiji su rezultati tijekom rujna objavljeni u časopisu Diabetes Care, pokazala su kako je svakodnevno ispijanje otprilike decilitar i pol stopostotnog voćnog soka povezano sa 16 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Zato je Lisa Moskovitz, osnivačica i izvršna direktorica NY Nutrition Group, objasnila zašto bi uvijek trebali dati prednost konzumaciji cijelog voća, a ne sokova.
1. Voćnom soku nedostaju vlakna
Unatoč svim vitalnim vitaminima koje sadrži sok, nedostaje mu jedna glavna hranjiva tvar: vlakna. Ona imaju obilje zdravstvenih koristi, od regulacije probave i stabiliziranja razine šećera u krvi pa sve do borbe protiv srčanih bolesti i nekih vrsta raka.
2. Kraće ćete biti siti
"Izostanak žvakanja često može zbuniti tijelo koje možda neće registrirati da ste siti ako niste žvakali i gutali hranu na način na koji to radite dok jedete cijeli plod", kaže Moskovitz.
Također, da biste dobili šalicu soka od naranče morate iscijediti nekoliko cijelih voćki, a iako ćete unijeti jednak broj kalorija, činit će vam se da ste unijeli puno manje. To bi moglo dovesti do nepotrebnog prejedanja.
3. Sok sadrži (pre)više šećera
Kako Moskovitz objašnjava, voćni sokovi sadrže visoku koncentraciju šećera. Konkretno, srednja naranča sadrži 12 grama šećera, ali šalica soka od naranče ima 21 gram.
Iako su to zdravi šećeri, vaše tijelo to ne zna. Bez zdravih vlakana koja bi usporila apsorpciju šećera, voćni sok može izazvati skok razine šećera u krvi, pa čak i pad energije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati