Ako nemate kuhinjsku vagu, a baš vam se jedu fritule, preračunali smo recept u žlice

NEKAD jednostavno nemate kuhinjsku vagu pri ruci, bilo da se vaša pokvarila, u stanu ste čija je kuhinja opustošena ili u studentskom domu gdje su takvi aparati, uz bok sušilima za veš i tavama za palačinke, vruća roba pa vam ne pada ni na pamet nabaviti jednu.
I nema veze što je nemate, jer smo preračunali bazični recept za fritule u žlice, tako da vam od sada nadalje neće ni trebati. Recept je u nastavku, a ova će početna količina biti skroz ok za četvero prosječnih ljudi. Napisali smo prosječnih pa vi sami procijenite s kim imate posla.
Sastojci:
2 jaja
2 žlice šećera (ili 8 vrećica iz kafića)
prstohvat soli
žlica ruma ili rakije
vrećica praška za pecivo
2 čaše jogurta (može i tekući i čvrsti, koji imate u hladnjaku, a može i kefir, acidofilno ili kiselo mlijeko)
20 žlica glatkog brašna
ulje za prženje fritula, oko 500 ml
Priprema je jednostavna, čak i za antitalente
U plitki i široki lonac ulijte suncokretovo ulje i stavite da se grije. Za to vrijeme sve sastojke za fritule dobro izmiksajte i smjesa je spremna za prženje. Rakija se stavlja kako bi fritule upile manje ulja.
Ulje je dovoljno zagrijano kad u njega stavite drvenu kuhaču i oko nje se počnu stvarati mjehurići. Fritule oblikujte pomoću dvije žličice i spuštajte u zagrijano ulje. One će se napuhnuti u savršeno okrugle loptice i okretati tijekom pečenja.
Ako se svaka ne okrene sama, samo je lagano zarotirajte vilicom. Kad dobiju zlatnožutu boju, gotove su. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede. To je to, jedite s Lino Ladom, Nutellom, pekmezom, šećerom u prahu ili s čim god volite.
