Ako se ovog Uskrsa želite okušati u pripremi vlastite pince, imamo recept i savjete

PINCA, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs pravi diljem Hrvatske, najčešće u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Neki ga zovu i uskrsna pogača, a u Zagorju, Prigorju i Turopolju nosi ime jajarica, zbog svoje žute boje koju ima ako se koriste domaća jaja.
Pravi se od dizanog tijesta u koje tradicionalno idu brašno, jaja, šećer, mlijeko i mast, a dodatni okus daju joj grožđice, naribana korica domaćeg limuna ili naranče, rum, kao i domaći prošek, desertno vino koje se ponekad također dodaje u pincu.
Kolač se na kraju oblikuje u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom i po sredini razreže nožem ili škarama, a zatim se pospe krupnim šećerom. U nekim krajevima Hrvatske se u sredinu pince nakon pečenja stavi pisanica, a ona se oduvijek pekla kako bi se na Veliku subotu nosila na blagoslov u crkvu, s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs.
Savjeti za najbolju pincu
Za najbolju pincu važno je strpljenje - tijesto treba dugo i polako dizati, idealno dva puta, kako bi postalo lagano i prozračno. Svakako koristite maslac umjesto margarina i nemojte štedjeti na žumanjcima, koji će pinci dati onaj raskošan okus i boju (plus je ako su jaja domaća).
Ako želite bolji okus, u tijesto dodajte naribanu koricu neprskane naranče i limuna, malo vanilije, te žlicu domaće rakije ili ruma - oni će pojačati miris i pomoći da pinca dulje ostane svježa. Prije pečenja obavezno je premažite razmućenim jajetom za sjaj.
Potrebni sastojci
Cijeli detaljan recept za pincu, s popratnim videom, možete pronaći ovdje, a od sastojaka će vam biti potrebno:
- glatko brašno
- kvasac
- šećer
- maslac
- mlijeko
- jaja
- limunova korica
- narančina korica
- rum
- krupni šećer.
Kako se priprema
Sjedinite brašno, kvasac i šećer, zatim dodajte preostale sastojke osim maslaca i umijesite glatko tijesto. Postepeno dodajte maslac nasjeckan na kockice i mijesite još 10 minuta.
Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom kako bi naraslo. Nakon što je tijesto naraslo, malo ga premijesite, podijelite na pola i oblikujte u lopte, zatim ostavite da još malo naraste.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i istucite jaje za premaz. Počevši od sredine prema krajevima, pince zarežite na tri strane, zatim premažite jajetom. Posipajte ih krupnim šećerom. Ubacite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati