Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod
AQUAFABA je viskozna voda u kojoj su se kuhale sjemenke mahunarki poput slanutka. U svijetu kulinarstva ova svestrana tekućina postaje sve popularnija zbog svoje sposobnosti oponašanja funkcionalnih svojstava bjelanjaka. S obzirom na to da je prirodno bogata bjelančevinama, kao i saponinom, lako se može umutiti u ukusnu, gotovo besplatnu zamjenu za bjelanjke, što uopće nije loš način da se iskoristi nusproizvod koji bi inače otišao u odvod.
"Otkrivena" je 2014. godine
Iako je aquafaba ključan sastojak veganske kuhinje, njezina su svojstva otkrivena tek u prosincu 2014. godine. Francuski glazbenik i vegan, Joël Roessel, otkrio je da voda od konzerviranog slanutka može stvoriti pjenu sličnu izolatima proteina i lanenoj sluzi te je svoje eksperimente podijelio na blogu.
Sastoji se od ugljikohidrata, proteina i drugih topljivih biljnih tvari koje su migrirale iz sjemenki u vodu tijekom kuhanja, dajući joj širok spektar svojstava emulgiranja, pjenjenja, vezivanja, želatinizacije i zgušnjavanja. Najjednostavniji način dobivanja aquafabe je dekantiranje tekućine iz konzerviranih ili pakiranih mahunarki poput bijelog graha ili slanutka.
Vjerojatno ste je već puno puta bez razmišljanja prolili niz odvod nakon što ste ocijedili slanutak iz limenke, ali ovu tekućinu možete koristiti za pripremu prozračnih veganskih slastica, poput suflea, moussea i raznih biskvita.
Termičkom obradom gubi okus mahunarki
Lako se može pripremiti kuhanjem, a čini se da je najbolja aquafaba od slanutka i bijelog graha. Mogu se koristiti i druge mahunarke poput graška, leće, soje i drugih vrsta graha, ali njihov malo drugačiji sastav može zahtijevati više petljanja s postizanjem prave koncentracije koja dobro djeluje.
Ne brinite, dok aquafaba ima blagi miris graha, nakon termičke neće ni najmanje podsjećati na nešto što ima veze s mahunarkama.
Odlična zamjena za jaja
Aquafabu možete koristiti umjesto jaja ili bjelanjaka. Jednostavno ocijedite limenku slanutka i sačuvajte tekućinu. Općenito, možete dodati 3 žlice aquafabe umjesto svakog jaja, 1 žlicu umjesto 1 žumanjka ili 2 žlice umjesto 1 bjelanjka.
Možete je koristiti za pripremu kreme od tučenih bjelanjaka, slatkih makarona, domaćih sljezovih kolačića i raznih veganskih slastica. Kao i za pripremu veganske majoneze, raznih tijesta, ali i zamjenu za bjelanjak u pripremi pjenastih koktela poput whiskey soura.
Sve u svemu, aquafaba je svestran sastojak koji se može koristiti u mnogim receptima, vrijedi je isprobati i eksperimentirati s njom u vlastitoj kuhinji.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati