Burrito je svjetski poznato meksičko jelo. Mi ga radimo na ovaj način i top je
BURRITO je tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od pšenične tortilje nadjevene različitim sastojcima i umotane u zatvoreni cilindrični oblik. Tortilja se ponekad lagano peče na roštilju ili kuha na pari kako bi omekšala, a puni se raznim nadjevima koji mogu uključivati meso, rižu, kuhani grah, povrće, sir i umake.
Tacosi, burritosi, enchilade
Burrito se razlikuje od tacosa po tome što tortilja posve obavija nadjev, dok je kod tacosa, nadjev vidljiv. Razlika između enchilade i burrita je u tome što se enchilada obično priprema od kukuruznih tortilja, a burrito od pšeničnih. Dok enchilada pliva u umaku i jede se nožem i vilicom, tacosi i burritosi se mogu jesti rukama.
Kaubojsko jelo
Prije nego što se pojavio burrito, Maje su na području današnjeg Meksika najmanje 3000 godina izrađivali kukuruzne tortilje, koje su punili nadjevima od čili papričica, rajčica, gljiva, bundeva i avokada.
Postoji popularna priča o čovjeku po imenu Juan Méndez koji je, za vrijeme Meksičke revolucije, prodavao tacose na uličnom štandu u gradu Ciudad Juárezu. Kako bi hrana koju je pripremao ostala topla, Méndez ju je umatao u velike domaće tortilje od pšeničnog brašna i tako pripremljenu prevozio na leđima svog magarca.
Kako su njegova jela postajala sve popularnija, iz milja su dobila nadimak “hrana burrita”, odnosno hrana malog magarca, a s vremenom se ustalio naziv burrito, što znači mali magarac. Malo je vjerojatno da je ova priča istinita, a stvarno podrijetlo burrita seže sve do 16. stoljeća, kada su španjolski konkvistadori pokušali pretvoriti domorodačku kuhinju, baziranu na kukuruzu, u onu koja se temelji na pšenici.
Dio meksičke klime nije odgovarao uzgoju pšenice, osobito na jugu, ali je dobro uspijevala u sjevernim područjima koja su Španjolci kolonizirali. Upravo iz tih predjela i potječe burrito, a proširili su ga, diljem Meksika i SAD-a, brojni nepoznati vaquerosi (kauboji) i radnici.
Burritosi s govedinom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati