Damen kapric, bakin klasik u izvedbi Petre Jelenić: "Najbolji kolač ikad"

DA JE PETRA Jelenić prava umjetnica, nije tajna, a koliko god volimo njezine modernije deserte, jednako su nam dragi i klasici za koje Petra nesebično dijeli recepte.
"Najbolji kolač ikad", jedan je od komentara na recept, i u to uopće ne sumnjamo.
>> Petra Jelenić, Tvrtko Šakota i Matija Belković pokrenuli su Salo
Danas nam se jede damen kapric po receptu Petre Jelenić
"Damen kapric ilivamga damske mušice. Ponekad damin inat. Damin kapric. Zašto se tako zove i zbog čega/kome ga dame rade za inat, pojma nemam. Moja baka zvala ga je damen kapric i radila ga je samo s pekmezom. Ja ga radim ljeti kad ima bobičastog voća u obilju, u kombinaciji s pekmezom. Nekim gušćim, da bolje 'drži' bobice. Drijenak iz 2019. bio je idealan u ovom slučaju. Predzadnja teglica", kaže Petra pa nastavlja:
"Ostale namirnice uglavnom su bazične u većini domaćinstava. Jaja, šećer, brašno, jogurt. Možda je u tome inat. U inat fensi-šmensi čokoladicama, roladicama i vrhnjecima - eto prefinog kolača od 'dosadnih' namirnica. Plus bobice. Peći u formi torte ili nekog drugog kalupa - na vama je da birate i množite/dijelite količine. Ja sam pekla u kalupu 20 cm promjera. I volim da ima više 'tijesta', prefino mi je keksasto-biskvitasto, a predivno nosi arome."
Sastojci
3 žumanjka
75 g maslaca
60 g šećera u prahu
125 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo
3 g sode bikarbone
40 g jogurta
korica 1 limuna, vanilija
3 bjelanjka
100 g šećera
sok 1 limuna
pekmez po želji, bobičasto voće po želji
Priprema
"Pripremiti kalup - obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva i ne paliti ventilator. Prosijati brašno s praškom za pecivo i sodom.
Maslac i šećer u prahu pjenasto izmiksati. Dodati koricu limuna, vaniliju i jedan po jedan žumanjak. Naizmjence umiješati prosijano brašno i jogurt. Ako nemate jogurta, može mlijeko.
Tijesto staviti u kalup, poravnati, pa peći do pola (pustite da dobije malo boje). Malo ohladiti pa namazati pekmez. Ako nemate bobičastog voća, bit će po starinski, a ako imate, složite po pekmezu. Ja sam stavila smrznuti crni ribiz i svježe maline. Moja omiljena kombinacija.
Tada izmutiti snijeg od bjelanjaka sa šećerom. Na kraju dodati sok od limuna. Nanijeti na pekmez/bobice pa vratiti u pećnicu dok meringa ne dobije lijepu boju.
Ohladiti, meni je najfiniji superhladan", stoji u Petrinom receptu.
