Danas za ručak pripremamo svinjsko pečenje sa savršeno hrskavom kožicom
SVINJETINA je u pravilu još uvijek relativno jeftina, a kada se pripremi kao pečenje, jednako je svečana kao i neke druge, skuplje vrste mesa. Ovaj recept za pečeni svinjski kare prilično je jednostavan, a proizvest će sočno i ravnomjerno pečeno meso sa savršeno hrskavom kožicom.
Nemojte čekati posebnu priliku da ga pripremite jer će vam se toliko svidjeti da ćete ga htjeti pripremati što češće. Recept uključuje i svilenkasti umak koji se lako priprema, a savršen je dodatak pečenom mesu.
Svinjsko pečenje
Kare je potrebno peći oko 90 minuta po kilogramu mesa na temperaturi između 200 i 220°C, ovisno o jačini pećnice. Svinjetina će se najbolje ispeći kada je koža temeljito osušena i ovaj korak je neophodan ako želite proizvesti savršeno hrskavu kožicu. Prije pečenja meso bi trebalo biti na sobnoj temperaturi, a ne hladno iz hladnjaka.
Izvadite ga sat vremena ili više prije pečenja i ostavite pokrivenog na hladnom mjestu. Papirnatim ručnicima temeljito osušite svinjetinu, uključujući i kožu. Kožu zarežite vrlo oštrim nožem za rezanje, ali pazite da ne zahvatite meso. Čak i ako je vaš mesar već zarezao kožu, pomaže dodati nekoliko dodatnih kosih crta. Rukom umasirajte ulje i sol u kožu i pobrinite se da uđe u pukotine.
Ako je moguće, upotrijebite termometar za meso kako biste bili sigurni da je svinjetina temeljito pečena. U središtu najdebljeg dijela pečenke unutarnja temperatura bi trebala dosegnuti minimalnu temperaturu od 63°C.
Odmaranje
Važan dio pripreme svakog mesa je ostaviti ga da se odmori nakon što ga izvadite iz pećnice. Kad je pečena, svinjetinu izvadite iz posude za pečenje, premjestite na pladanj za posluživanje, labavo prekrijte aluminijskom folijom i vratite u pećnicu s lagano odškrinutim vratima. Ako vam je pećnica potrebna za nešto drugo, meso temeljito omotajte folijom i stavite na toplo mjesto.
Svinjsko pečenje sa savršeno hrskavom kožicom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati