
SALZBURŠKE noklice (Salzburger nockerl) su tipičan salzburški desert, vrsta slatkog nabujka koja vjerojatno potječe od francuskog suflea. Uvijek se poslužuju svježe pripremljene i tople, posute šećerom u prahu, a ponekad i toplim umakom od malina ili nekim drugim voćnim preljevom. Iako se radi o desertu, ovo je jelo dovoljno zasitno da se nekada poslužuje i kao glavno jelo.
Legenda o nastanku
Legenda kaže da je ovo jelo izumila Salome Alt, ljubavnica salzburškog princa i nadbiskupa Wolfa Dietricha von Raitenaua, početkom 17. stoljeća. Druga legenda ide još dalje i kaže da je princ bio zaljubljen u svoju ljubavnicu isključivo zbog njenog umijeća spravljanja ove delicije. Noklice bi, posute šećerom u prahu, trebale predstavljati salzburške snježne planine Mönchsberg, Kapuzinerberg i Gaisberg.
Priprema
Noklice se pripremaju tako da se bjelanjci umute u čvrsti snijeg, a potom pažljivo umiješaju u smjesu od žumanjaka, vanilin šećera i malo brašna. Od rahle mase se izdvoje tri okruglice u obliku piramide, polažu u plitku, ovalnu posudu i kratko zapeku u pećnici dok lagano ne porumene.
Ova poslastica mora biti svježe pripremljena i poslužena topla, kako se umućena jaja ne bi raspala i izgubila prozračnost. Noklice imaju blago slatkast okus i pahuljastu teksturu koja ispunjava usta. Cijeli recept nađite ovdje.
