Dosta vam je kuhanog vina? Probajte kuhanu jabukovaču, fora je
ZA RAZLIKU od zaslađenih i razvodnjenih sokova od jabuke, jabukovača je gušće i neprozirnije bezalkoholno piće, koje se često tijekom hladnijih mjeseci pije toplo. Ovo ukusno piće od svježe prešanih jabuka često se poslužuje sa začinima poput cimeta, anisa, pimenta, muškatnog oraščića i klinčića.
Ukusno je i toplo i hladno, čisto ili začinjeno, ali je i izvrstan sastojak za kuhanje. Slastičari i pekari jabukovaču koriste u raznim slasticama, a često se dodaje i u marinade za mesna pečenja te u preljeve za salate.
Razlika između jabukovače i soka od jabuke
Jabukovača se dobiva prešanjem jabuka, zatim se procijedi, ponekad začini pa poslužuje ili vruća ili ohlađena. Može biti od blijedožute do smeđecrvene boje, ali uvijek ima izraženiji, puniji okus jabuke.
Sok od jabuke dobiva se od mljevenih jabuka koje se filtriraju u bistru, zlatnosmeđu tekućinu, kakvu svi poznajemo. Poslužuje se ohlađen i ima osvježavajući, laganiji okus. Ponekad mu se dodaje šećer i u pravilu je pasteriziran kako bi imao dulji rok trajanja.
Jabukovača iz kućne radinosti
Jabukovača se pravi od davnina, a postoje razne metode i recepti kako je pripremiti. Mi imamo jednostavan recept za koji će vam, osim jabuka, trebati malo šećera, naranča, štapići cimeta, klinčići i limun.
Dobru jabukovaču možete napraviti od bilo koje sorte jabuka, ali bi slađe sorte mogle dati nešto ukusnije rezultate. Jabukovaču bi trebalo kuhati barem dva sata, a uvijek pokušajte nabaviti domaće nešpricane jabuke jer bi ih trebalo kuhati s korom.
Naranča se može naći u većini recepata za jabukovaču, ali joj nemojte ostavljati koru osim ako niste sigurni u porijeklo. Domaća jabukovača obično nije pasterizirana te se mora čuvati u hladnjaku, u kojem će nakon otvaranja ostati dobra oko 7 dana.
Miješanje s alkoholom
Jabukovača također ima mjesto u receptima za koktele i može se miješati s viskijem, brendijem, konjakom ili rumom. Hladna jabukovača s pjenušcem može biti jesenska verzija klasične mimoze, ali definitivno je najbolja ona vruća, s cimetom i zvjezdastim anisom uz dodatak tamnog ruma. Klasična vruća jabukovača savršena je za zimske zabave i događanja i odlična je alternativa kuhanom vinu.
Domaća jabukovača
Kuhani cider
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati