Francuska torta s jabukama: Sočna i hrskava slastica od samo jedne tako obične smjese
NEDAVNO smo u razgovoru s prijateljima saznali kako ne vole baš svi kolače s jabukama. Čudno, zar ne? Da, i nama je bilo kad smo to čuli. Mirišljavi, kiselkasti, a slatki i baš uvijek sočni kolači s jabukama razvedravaju nam tmurne jesenske dane i ne možemo zamisliti svoje najdraže tekice s receptima bez njih.
Uglavnom, i dalje pomalo shrvani informacijom da nisu svi ljudi na svijetu ludi za kolačima s jabukama, morali smo pripremiti neki ultimativni jabučni desert. Listali smo po Index Receptima i za oko nam je zapeo jedan pod nazivom francuska torta s jabukama. Radi se o jako jednostavnoj smjesi, a opet drukčijem rezultatu od onih s kojima smo se susretali do sada.
Što čini ovu tortu francuskom?
Ne možemo sa sigurnošću reći je li se ova slastica pripremala po francuskim kućanstvima te priprema li se sad, a ni je li se upravo ovaj recept prenosio s koljena na koljeno, od baka na unuke.
Ono što torti daje francuski dašak svakako je dodatak Calvados, francuski konjak od jabukovače, koji u nedostatku originala možete zamijeniti rumom ili nekim likerom po želji (nedavno smo baš radili ovaj od dunja, recept je OVDJE).
Jabuke su zvijezda ove slastice
Iskoristite jabuke koje imate kod kuće, koje nikako da pojedete sirove. Možete im dodati okuse i mirise koje sami najviše volite osjetiti u kolačima. U receptu koji ćete pronaći na kraju teksta koristi se limun (koji će uz fini miris i okus jabukama pomoći i da ne potamne). No limun slobodno zamijenite narančom ili mandarinom.
Volite li cimet, slobodno ga dodajte, no nemojte pretjerati kako ne bi sakrio jabuke. Kad još malo zahladi, dobro će pasati i koji prstohvat začina za medenjake.
Tijesto neka bude jednostavno
U tijesto nemojte stavljati previše dodataka kako ne bi postalo teško. Doduše, malo vanilije, bilo da je u obliku paste, tekućeg ekstrakta ili svježe sastrugana iz mahune, neće škoditi.
A zašto je posebno?
Kad izmiksate tijesto (a nema odvajanja žumanjaka i bjelanjaka - divota), trebate odvojiti jednu šalicu smjese i u to dodati još malo brašna pa tu smjesu izliti po vrhu one s jabukama. Prije pečenja trebate sve skupa još malo posipati običnim kristal šećerom i nastat će najslađa i najhrskavija korica ispod koje se kriju kremaste jabuke.
I za kraj - mora li torta biti okrugla?
Nimalo nevažno pitanje - mora li? Ma naravno da ne. Mi smo je pripremali u obliku torte, ali i u pravokutnom limu za pečenje, i ne možemo se odlučiti koja nam je varijanta bila bolja. Recept za ovu krasnu francusku tortu od jabuka možete pronaći na ovom linku. I nemojte sad reći da ćete je ispeći za vikend.
Doslovno je stignete ispeći nakon posla, prije no što idete na cugu navečer. I nećete se umoriti, a kad se vratite, u kuhinji će vas dočekati ova taman ohlađena milina koju još samo trebate posipati s malo šećera u prahu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati