Glôd je mala hvarska slastičarnica s kolačima od otočkih sastojaka
U GRADU Hvaru ove je godine otvorena organska slastičarnica Glôd (riječ je o hvarskom izgovoru riječi glad). Radi se o šarmantnom lokalu u kojem možete popiti kavu i uživati u slasticama s autentičnim i lokalnim sastojcima. Zanimljiva je i priča o putu do njezina otvaranja. Vlasnica i kreatorica Glôdi je Julia Kovačić. Rođena prije 29 godina u Zagrebu, pola života provela je u maminom rodnom mjestu u Finskoj, da bi se zatim preselila na tatin rodni Hvar.
Nije odustala od "hira"
Sve je počelo kao hobi, kaže Julia, jer obožava hranu, a police su joj pune raznih kuharica. U studentskim danima nije dobila podršku roditelja za upis u slastičarsku školu jer su smatrali kako se radi samo o hiru, nečemu što može biti isključivo hobi. Svejedno, nastavila je sama istraživati.
Inspiraciju dobiva iz prirode
Prije pet godina, kada se službeno preselila na Hvar, njen otac je dobio rak debelog crijeva. Nakon uspješne operacije i oporavka doma su morali pripaziti na prehranu te izbjegavati proizvode koji sadrže konzervanse. Tada su aktivirali veliki vrt za uzgoj voća i povrća.
U tom trenutku je shvatila koliko toga tamo mogu jesti a da je zaista prirodno, dok mnogi u velikim gradovima nemaju tu mogućnost. Kako se već bavila slastičarstvom, počela je uključivati sve više otočkih sastojaka u svoje recepte. Naglašava kako Hvar ima puno više za ponuditi od party turizma.
"Vizija za prezentaciju mi dolazi iz okoline. Preko zime, kad se Hvar pretvori u grad duhova i čak i domaći negdje otputuju, imam pet mjeseci za kreativu pa se igram s okusima i eksperimentiram svaki dan. To vrijeme koristim i za pripremu raznih sirupa i marmelada koje onda ljeti koristim za slastice", kaže.
Za kraj Julia dodaje kako se nada da će njezina priča potaknuti nekoga da se odvaži i pokrene nešto u čemu uživa, kao što ona uživa u pripremi kolača.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati