Granadir marš, jedno tako jeftino, a nevjerojatno ukusno jelo
GRANADIR, grenadir ili granatir marš je jednostavno starinsko jelo čije se podrijetlo veže uz kuhinju Austro-Ugarske. Osnovni sastojci uključuju krumpir, tjesteninu i luk, ponekad i slaninu ili komadiće kobasice, a poslužuje se samostalno ili kao prilog glavnom jelu.
Napoleonski ratovi i gladne trupe
Priča o tome kako je ova tjestenina s krumpirom dobila ime uglavnom se veže uz austro-ugarsku vojsku i Napoleonske ratove. Grenadiermarsch je njemačka riječ koja znači marš grenadira, a odnosi se na himnu grenadira, pješadijskih vojnika posebno obučenih za korištenje eksploziva.
Prema priči, ovo jelo s puno ugljikohidrata izmislili su vojnički kuhari koji, zbog problema s opskrbom, nisu imali dovoljno hrane za pripremu obroka austro-ugarskim vojnicima za vrijeme dugih marševa tijekom europskih Napoleonskih ratova.
Opće je poznato da “vojske marširaju na trbuhu”, a kako su trupe često ostajale gladne, potreba za hranom je dovela do novog izuma, recepta za hranjivo, visokoenergetsko jelo, prikladno nazvano Grenadier Marsh. Mađari koji su služili u carskoj vojsci svoje su porcije dotjerivali mljevenom paprikom, a neki kažu kako je za kreiranje novog recepta tjestenina samo umiješana u mađarski krumpir paprikaš.
Još uvijek ga volimo jesti
Kako bilo da bilo, grenadir marš je starinsko jelo koje pripada sirotinjskoj kuhinji, ali je sasvim uspješno odoljelo zubu vremena jer se još uvijek rado jede diljem nekadašnje Austro-Ugarske.
Danas se vrlo često, uz dodatak kobasice, može naći na jelovnicima mađarskih bistroa, a iako je dodatak mesa odlična nadogradnja originalnom receptu, mi smo ostali vjerni izvornom, jednostavnom receptu.
U većoj tavi ili loncu pirjajte nasjeckani luk na zagrijanoj masnoći. Nakon što je luk dovoljno omekšao, maknite ga s vatre i začinite mljevenom paprikom. Zatim u lonac dodajte oguljeni i nasjeckani krumpir, posolite i zalijte s oko 400 ml vode.
Poklopite i kuhajte krumpir dok ne omekša. Za to vrijeme u velikom loncu vode skuhajte pa ocijedite tjesteninu. Nakon što je krumpir omekšao, malo ga zgnječite i umiješajte skuhanu, ocijeđenu tjesteninu. Začinite solju i paprom prema ukusu. Uživajte!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati