Hrskava slanina koja je tako fina da je teško stati... Naučite kako je napraviti

IMAMO ultimativni vodič za pečenje najhrskavije trakice slanine. Bez obzira na to planirate li slaninu peći u tavi na štednjaku ili u pećnici, postoji nekoliko ključnih savjeta i trikova za postizanje savršene, hrskave teksture.
U tavi
Položite trakice slanine u hladnu tavu i uključite vatru srednje jačine. Pržite slaninu dok ne postignete željenu razinu pečenosti i teksturu, uz najmanje jedno okretanje, a zatim trakice prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Ključ ove metode je polako topljenje masti i osim ako se udaljite od štednjaka dok kuhate, svaki put daje vrhunske rezultate.
Kad je riječ o izboru tave, preporučujemo korištenje onih s neprianjajućim dnom. Možete se poslužiti i tavom od lijevanog željeza, ali iako ono dobro zadržava toplinu, nije najbolji vodič, a to znači da će se zagrijavati neravnomjerno, što dovodi do vrućih točaka i raznolike teksture slanine.
Trik s vodom
Još jedan savjet je korištenje trika s vodom koji je popularizirala televizijska emisija America's Test Kitchen. Ova metoda uključuje ulijevanje toliko vode u tavu da samo prekrije posložene trakice slanine.
Nakon što ste slaninu prekrili vodom, uključite jaku vatru i kako voda bude kuhala, polako će odvajati višak masnoće sa slanine. Pustite da voda iskuha, a zatim smanjite vatru na srednju i pržite slaninu u vlastitoj masnoći, često okrećući kako biste bili sigurni da se ravnomjerno peče.
Glavna mana korištenja štednjaka je količina slanine koju možete ispeći. Osim ako imate veliku tavu koja stane na više plamenika, u tavu stane dovoljno trakica da nahranite dva ili možda tri ljubitelja slanine. Osim toga, ako vam se lako odvuče pažnja i ne želite stajati blizu štednjaka, postoji rizik da vam slanina u trenu zagori. Tu na scenu stupa pećnica.
U pećnici
Ovo je najbolji način pečenja slanine u većim količinama i ne zahtijeva previše truda i pozornosti. Slaninu jednostavno položite u lim za pečenje i pecite u pećnici dok ne bude onakva kakvu želite. Pećnica ne mora biti prethodno zagrijana, a nema čak ni potrebe za okretanjem slanine za vrijeme pečenja.
Radi lakšeg čišćenja lim možete obložiti papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. Korištenje rešetke kao podloge se ne preporučuje jer će umjesto hrskave slanine proizvesti trakice mesnate teksture, što nije ono što tražimo.
Što se tiče temperature pećnice, ona se uglavnom svodi na to koliko dugo ste spremni čekati. Ako slaninu stavite u hladnu pećnicu koju zatim uključite na 190 stupnjeva, savršeno hrskavu slaninu ćete dobiti nakon otprilike 25 minuta.
Trik s brašnom
Još jedan trik za postizanje savršeno hrskave slanine uključuje posipanje slanine brašnom. Noć prije pripreme trakice slanine u potpunosti obložite brašnom, položite ih na lim obložen papirom za pečenje u jednom sloju i ostavite u hladnjaku preko noći. Idući dan jednostavno ispecite slaninu u pećnici. Ova metoda zahtijeva malo prethodne pripreme, ali daje vrhunske rezultate.
Uz ove savjete i trikove moći ćete svaki put pripremiti najhrskaviju moguću slaninu. Bez obzira na to za koju metodu se odlučite, slijedeći ove smjernice osigurat ćete savršenu ravnotežu slanog i hrskavog u svakom zalogaju. Sretno slaninarenje!
