Kad vam hitno treba maslac i ne stignete do trgovine, možete ga napraviti sami

POSLJEDNJIH godina cijene maslaca dramatično rastu i sve češće čujemo kako ga brojni građani ovih dana kupuju isključivo kada mu je cijena snižena. Ali jeste li ikad sami pokušali napraviti maslac u vlastitoj kuhinji? Ako niste, možda nikad niste znali koliko je to jednostavno.
>> Cijena maslaca samo raste. 250 g Dukatovog u Sparu košta 3.98 eura (30 kn)
Za izradu vam je potreban samo jedan sastojak - vrhnje s najmanje 36% mliječne masti, a od opreme će vam trebati jedna zdjela, električni mikser i cjedilo. Priprema domaćeg maslaca omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i okusa, a može biti i isplativija opcija od kupnje maslaca u trgovini, pogotovo ako iskoristite i mlaćenicu koju ćete dobiti kao nusproizvod.
Kako napraviti maslac od nule?
Maslac je samo vrhnje koje ste nastavili miksati nakon što se formirao šlag. Najlakše ćete ga pripremiti ručnim ili samostojećim mikserom, ali ako imate jake mišiće ruku i malo vremena, maslac možete napraviti i tako da vrhnje ulijete u staklenku, dobro je zatvorite i potom nekih 30 minuta tresete, baš kao da mućkate koktel.
Za pripremu maslaca možete upotrijebiti čak i blender, a poslužit će i bilo koji pekač za kruh s funkcijom miješanja tijesta.
Da biste započeli s izradom maslaca, ulijte vrhnje u zdjelu i počnite s miksanjem na srednje niskoj razini. Kako se vrhnje počinje zgušnjavati, brzinu možete povećati na srednje visoku. Vrhnje će se prvo početi zgušnjavati i izgledat će gotovo pjenasto, a zatim će se pretvoriti u gust šlag. Kada ste došli do faze šlaga, skoro ste gotovi.
Samo nastavite s miksanjem i za nekoliko minuta ćete imati maslac! Primijetit ćete da se tekućina počinje odvajati od krutih tvari i u prvi tren ćete imati nešto što podsjeća na kajganu, ali samo par trenutaka kasnije vaš će maslac biti gotov.
Krute tvari su maslac, a tekućina je mlaćenica. Vrhnje će se u pravilu podijeliti na približno jednake dijelove maslaca i mlaćenice, što znači da ćete od 500 ml vrhnja dobiti otprilike 250 grama maslaca i 250 ml mlaćenice.
Maslac obavezno isperite
Ako namjeravate zadržati mlaćenicu, procijedite je u posudu. Možete je iskoristiti u raznim receptima za slana i slatka jela, o čemu smo nedavno pisali u tekstu koji se nalazi OVDJE. Mlaćenicu obavezno čuvajte u hladnjaku, a u pravilu će vam trajati oko 2 tjedna.
Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako vam se maslac ne bi prerano pokvario. Nakon što je vaš maslac procijeđen i dobro ispran, možete ga čuvati u hladnjaku između 2 i 3 tjedna. Detaljan recept možete pronaći OVDJE. Isprobajte ga i uživajte u okusu maslaca koji ste pripremili sami!
