Kada vam ostane juhe od nedjeljnog ručka, ovako ju je najbolje zamrznuti

IAKO je sezona juha u jesen i zimu, juhe su i dalje neizostavan dio svakog nedjeljnog ručka, kada se obično poslužuju kao predjelo, a volimo ih napraviti i tijekom radnog tjedna kada nam se jede nešto na žlicu.
No, možda je najbolja stvar kod juhe to što je možete pripremiti u velikim količinama, pa ako ju radite u nedjelju, sigurno će vam ostati i za početak tjedna. Ipak, ako malo pretjerate i skuhate previše, dobra vijest je da ju možete zamrznuti i uvijek imati pri ruci u zamrzivaču.
Koje juhe možete zamrznuti?
Ovisno o receptu, zamrzavanje juhe traži malo prilagodbe. Glađe, pasirane juhe, poput juhe od rajčice ili butternut tikve (koju pripremamo u jesen i zimu), najjednostavnije je zamrznuti jer ne zahtijevaju posebnu pripremu.
Kod gušćih juha i variva, treba biti malo pažljiviji. Zamrzavanje može promijeniti teksturu pojedinih sastojaka i učiniti ih kašastima pri ponovnom podgrijavanju. Grah, meso i čvrsto povrće obično to dobro podnose.
Najosjetljiviji su sastojci tjestenina i rezanci. U juhama poput pileće s rezancima ili minestrone, tjestenina će s vremenom upiti previše tekućine i postati gnjecava. Najbolje je juhu zamrznuti bez rezanaca, a kad ju ponovno zagrijavate, rezance skuhajte posebno i dodajte ih svježe u juhu. Dodatni je to korak, ali se itekako isplati.
Kako pravilno zamrznuti juhu?
Bez obzira na vrstu juhe, ključno je da se prije zamrzavanja potpuno ohladi. Topla juha stvara paru, a kad se ta para zarobi u posudi, pretvara se u kondenzaciju i može uzrokovati neugodan sloj leda na površini juhe. Ostavite ju na sobnoj temperaturi najviše dva sata ili je stavite u hladnjak da se brže ohladi. Tek tada ju prebacite u posude koje su sigurne za zamrzavanje.
Kako odmrznuti i podgrijati juhu?
Zagrijavanje u loncu s poklopcem najbrže i najučinkovitije će otopiti i zagrijati juhu. Ovisno o načinu zamrzavanja, možda će trebati dodatni korak. Ako ste juhu zamrznuli u vrećici ili u nekoj većoj posudi, tada se može najprije staviti u zdjelu s toplom vodom kako bi se juha dovoljno otopila i mogla izvaditi.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati