Kako da zelena salata ostane svježa i hrskava više dana u hladnjaku?

ZELENA salata vrlo je svestrana i ide uz svako jelo, no to je osjetljivo povrće koje brzo gubi svježinu ako nije pravilno oprano i pohranjeno. Da biste uživali u hrskavoj salati i nekoliko dana nakon kupnje, važno je slijediti nekoliko ključnih koraka.
Prvo je trebate temeljito oprati
Odmah nakon kupnje salatu treba nježno oprati. Odvojite listove jedan po jedan jer se često prljavština i male nečistoće skrivaju u središtu glavice. Koristite veliku zdjelu s hladnom vodom i uronite listove. Lagano ih promiješajte rukom da se oslobode nečistoće.
Po potrebi ponovite ispiranje dva do tri puta, sve dok voda ne bude potpuno čista. No, ono što nikako ne biste smjeli jest prati salatu pod jakim mlazom vode - to može oštetiti listove, pa je najbolje to izbjegavati.
Osušite je prije pohranjivanja
Nakon pranja, salata mora biti potpuno suha prije nego što je spremite u hladnjak. Naime, vlaga je glavni razlog zbog kojeg salata brzo propada pa je najbolje osušiti je uz pomoć sušila za salatu koje se lagano okreće i tako uklanja višak vode bez oštećenja listova. Ako nemate sušilo, listove stavite na čistu kuhinjsku krpu ili papirnate ručnike i nježno tapkajte dok ne upiju vodu.
Kada je salata suha, spremite je u veliku plastičnu posudu ili vrećicu sa zatvaračem. Unutra stavite i suhi papirnati ručnik - on će upiti višak vlage koji se naknadno stvori. No, ne zatvarajte posudu ili vrećicu u potpunosti. Neka malo zraka cirkulira kako bi salata "disala" i ostala hrskava. Idealno mjesto za salatu u hladnjaku je pretinac za povrće, gdje je temperatura malo viša i vlažnost kontrolirana.
Dodatni savjeti
Ako primijetite da je neki list počeo venuti ili trunuti, odmah ga izvadite kako se kvar ne bi proširio na ostale. Kada je poslužujete, ne začinjavajte svu salatu unaprijed - začinite samo količinu koju ćete odmah pojesti, jer ocat, sol i ulje ubrzavaju omekšavanje listova. I za kraj, hladna voda može dodatno "oživjeti" listove koji su malo uvenuli, pa ako primijetite takve listove, jednostavno ih nakratko potopite prije posluživanja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati