Kako napraviti slani karamel umak za prelijevanje palačinki, kolača, sladoleda...
PROCES karamelizacije uključuje polagano zagrijavanje šećera na oko 170°C. Kako se šećer zagrijava, molekule se razgrađuju i ponovno formiraju u spojeve karakteristične boje i okusa. Slani karamel umak je bogat i aromatičan umak koji se priprema kombinacijom šećera, maslaca, vrhnja za šlag i sasvim malo krupne soli. Popularizirao ga je 1977. godine francuski slastičar Henri Le Roux u obliku bombona s mljevenim orasima i za svoj izum osvojio nekoliko prestižnih nagrada.
Priprema umaka
Za pripremu umaka na štednjaku trebat će vam samo lonac s debelim dnom, šećer, maslac, vrhnje za šlag i malo krupne soli. Postoje dvije glavne metode za izradu slanog karamel umaka kod kuće: suha i mokra metoda. Suha metoda podrazumijeva topljenje šećera i njegovu karamelizaciju bez dodavanja tekućine, dok mokra metoda uključuje dodavanje male količine vode.
Obje su prilično jednostavne, ali je suha metoda brža. Šećer se rastopi i karamelizira u tavi ili loncu s debljim dnom, a zatim se dodaju maslac i vrhnje kako bi se dobio glatki i baršunasti umak, koji se obično završava prstohvatom krupne soli, što pomaže uravnotežiti slatkoću i znatno poboljšava okus.
Gotovi umak je potrebno malo ohladiti, pa se može preliti u staklenku i poklopljen čuvati u hladnjaku do 30 dana.
Umak je nevjerojatno svestran i može se koristiti na bezbroj načina. Koristite ga kao preljev za sladoled, nadjev za torte i kolače ili ga prelijte preko doslovno bilo čega. Vjerujte nam, kad ga jednom probate, bit ćete navučeni!
Slani karamel umak
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati