Kako napraviti slani karamel umak za prelijevanje palačinki, kolača, sladoleda...

PROCES karamelizacije uključuje polagano zagrijavanje šećera na oko 170°C. Kako se šećer zagrijava, molekule se razgrađuju i ponovno formiraju u spojeve karakteristične boje i okusa. Slani karamel umak je bogat i aromatičan umak koji se priprema kombinacijom šećera, maslaca, vrhnja za šlag i sasvim malo krupne soli. Popularizirao ga je 1977. godine francuski slastičar Henri Le Roux u obliku bombona s mljevenim orasima i za svoj izum osvojio nekoliko prestižnih nagrada.
Priprema umaka
Za pripremu umaka na štednjaku trebat će vam samo lonac s debelim dnom, šećer, maslac, vrhnje za šlag i malo krupne soli. Postoje dvije glavne metode za izradu slanog karamel umaka kod kuće: suha i mokra metoda. Suha metoda podrazumijeva topljenje šećera i njegovu karamelizaciju bez dodavanja tekućine, dok mokra metoda uključuje dodavanje male količine vode.
Obje su prilično jednostavne, ali je suha metoda brža. Šećer se rastopi i karamelizira u tavi ili loncu s debljim dnom, a zatim se dodaju maslac i vrhnje kako bi se dobio glatki i baršunasti umak, koji se obično završava prstohvatom krupne soli, što pomaže uravnotežiti slatkoću i znatno poboljšava okus.
Gotovi umak je potrebno malo ohladiti, pa se može preliti u staklenku i poklopljen čuvati u hladnjaku do 30 dana.
Umak je nevjerojatno svestran i može se koristiti na bezbroj načina. Koristite ga kao preljev za sladoled, nadjev za torte i kolače ili ga prelijte preko doslovno bilo čega. Vjerujte nam, kad ga jednom probate, bit ćete navučeni!
Slani karamel umak
