Kako očistiti tavu od lijevanog željeza a da je ne uništite
TAVE od lijevanog željeza su sastavni dio kuhinjske opreme svakog malo ozbiljnijeg kućnog kuhara s dobrim razlogom jer njihova izdržljivost je bez premca. Uz odgovarajuću njegu mogu trajati generacijama, a njihova ih mogućnost da se s ploče štednjaka prebace direktno u vruću pećnicu čini svestranim alatom raznolike primjene.
Podnose vrlo visoke temperature, a njihova svojstva protiv prianjanja hrane omogućuju minimalnu upotrebu ulja, što ih čini izvrsnim izborom za pripremu zdravih jela. Znati kako pravilno očistiti tavu od lijevanog željeza je ključno za njenu dugovječnost i svakodnevnu učinkovitost. Neemajlirano posuđe od lijevanog željeza možda zahtijeva dodatnu njegu, ali je vrijedno doživotnog vijeka korištenja koji ćete od njega dobiti.
Vaša dva glavna cilja su izbjeći hrđu održavanjem tave suhom kada se ne koristi i redovnom impregnacijom uljem koja stvara novi sloj zaštite na tavi. Ako preskočite pravilno čišćenje, ostaci hrane mogu zapeti između slojeva impregnacije i stvoriti nepravilnu površinu koja privlači prljavštinu.
Operite tavu dok je još topla
S pranjem započnite ubrzo nakon kuhanja kako biste spriječili da se ostaci hrane stvrdnu dok se posuda hladi. Dok je tava još topla, prebacite je u sudoper i operite s malo sredstva za pranje posuđa. Unatoč uvriježenom mišljenju, malo deterdženta je sasvim u redu ako se kasnije, prema potrebi, sjetite impregnirati tavu uljem.
Voda bi također trebala biti topla jer ne želite šokirati lijevano željezo naglom i drastičnom promjenom temperature koja bi mogla uzrokovati savijanje, pa čak i pucanje materijala.
Operite nečim što će ribati, ali ne i grebati. Izbjegavajte čeličnu vunu i žičane spužvice i upotrijebite nešto poput četke ili spužvice za ribanje od tekstilnih materijala. Nježno izribajte sve komadiće hrane i ulja, zatim temeljito isperite i odmah prijeđite na sušenje.
U slučaju da vam je nešto jako zagorjelo, tavu je nabolje posuti s dvije do tri žice soli, zagrijati na visokoj temperaturi i zatim istrljati papirnatim ubrusom ili mekom spužvicom.
Potpuno je osušite
Vlaga je ovdje neprijatelj, tako da pod svaku cijenu izbjegavajte dugotrajno namakanje u sudoperu i nikada ne stavljajte posuđe od lijevanog željeza u perilicu posuđa. To može dovesti do hrđe, ozbiljne (iako ne i nepovratne) bolesti za lijevano željezo.
Sušenje započnite upijajućom krpom, a zatim tavu stavite na ploču štednjaka i na nekoliko minuta uključite laganu vatru, kako bi sva vlaga isparila.
Lagano je namažite uljem
Istrljajte suhu tavu po cijeloj površini, uključujući dno i dršku, vrlo tankim slojem neutralnog ulja za kuhanje, poput suncokretovog. To će pomoći u zaštiti neprianjajuće površine, ali i dodatno zaštiti tavu od hrđanja. Potrebna vam je samo oko četvrtina žličice ulja. Obrišite unutrašnjost i višak ulja uklonite krpom za suđe ili papirnatim ručnikom, a zatim tavu pohranite na suho mjesto.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati