Kako prepoznati zreo kivi? Evo što kažu stručnjaci
KIVI je hranjivo voće bogato vlaknima koja pomažu u snižavanju kolesterola i vitaminom C koji jača imunitet, što ga čini odličnim dodatkom zdravoj prehrani. No, kako biste u potpunosti uživali u njegovom okusu, ključno je odabrati onaj savršeno zreo. Kako biste ubuduće pametnije kupovali, donosimo savjete dviju ovlaštenih dijetetičarki o tome na što trebate obratiti pažnju pri odabiru najslađeg kivija, piše Health.com.
Na što obratiti pažnju pri kupnji
Prvi korak u odabiru savršenog kivija je provjera opipom. "Zreli kivi trebao bi blago popustiti kada ga pritisnete – slično zreloj breskvi ili avokadu – i ne bi smio biti tvrd kao kamen ili kašast", objasnila je dijetetičarka Samina Kalloo. Ipak, pripazite da ga ne stisnete prejako; dovoljan je nježan pritisak kako biste utvrdili je li spreman za jelo.
Nakon opipa, oslonite se na osjetilo mirisa. "Zreli kivi imat će lagan, sladak miris", kaže Theresa Gentile, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. S druge strane, ako osjetite kiselkast miris, to je znak da se voće pokvarilo. "Ako uopće nema mirisa, možda mu treba više vremena da dozrije", dodaje Kalloo.
Na kraju, pregledajte koru. Kora zrelog kivija trebala bi biti blago hrapava i čvrsta. "Svježi kivi trebao bi imati blago hrapavu, dlakavu, ravnomjerno smeđu kožicu", ističe Kalloo. "Ako primijetite duboka udubljenja, velike mrlje ili područja koja izgledaju smežurano ili udubljeno, možda je prezreo."
Znakovi da je kivi pokvaren
Pokvareni kivi lako je prepoznati. Osim kiselog mirisa, bit će kašast na dodir, a na kori će se vidjeti znakovi smežuranosti, tamne mrlje ili plijesan. Ako je meso kivija vodenasto, sivo ili mutno, voće više nije sigurno za jelo i treba ga baciti.
Savjeti za čuvanje i dozrijevanje
Pravilno skladištenje ključno je za očuvanje svježine. Ako ste kupili zreli kivi, čuvajte ga u hladnjaku kako biste mu produžili svježinu. Nezreli kivi također možete držati u hladnjaku, gdje će dozrijevati otprilike pet do sedam dana. Ako ga želite brže iskoristiti, ostavite ga na sobnoj temperaturi, ali podalje od izravne sunčeve svjetlosti.
Postoji i trik za ubrzavanje procesa dozrijevanja. "Jednostavno stavite kivi u papirnatu vrećicu s jabukom ili bananom. Prirodni etilen koji ispuštaju pomaže kiviju da brže omekša, a to se može dogoditi već preko noći", savjetuje Kalloo.
Kako poslužiti kivi
Kivi je svestrano voće koje možete dodati u smoothieje, jogurt ili granolu. Odličan je i kao sastojak u slanim jelima poput salsa, ali i u džemovima i namazima. Ako ga koristite u toplim jelima, dodajte ga na samom kraju kako bi zadržao svoju živahnu zelenu boju.