Koliko su prljave slavine za točenje piva?

VELIK broj ljubitelja piva smatra kako je točeno uvijek bolje od piva iz limenke ili staklene boce. Zahvaljujući svojoj svježini i karbonizaciji koja se događa prilikom točenja, točeno pivo ima posebnu živost koju ono iz limenke ili boce jednostavno nema.
No dok bi točeno pivo moglo imati bolji okus, mnogi se pitaju koliko je zapravo čist cijeli sustav za točenje u pojedinim ugostiteljskim objektima i koje potencijalno opasne ili jednostavno neugodne zagađivače može prenijeti u našu čašu. S obzirom na to da ne možemo zaviriti u unutrašnjost slavine, postavlja se pitanje kako možemo biti sigurni u njezinu čistoću. Evo što trebate znati o cijelom sustavu točenog piva.
Čistoća ne ovisi samo o slavini
Čistoća točenog piva ne ovisi samo o slavini. Na nju utječe kompletan sustav točenja, koji pivo prenosi od bačve do slavine. To uključuje i higijenu poda na kojem se nalazi bačva i kojim prolaze cijevi. Na mjestima na kojima se cijevi spajaju bakterije i plijesan mogu ući u sustav.
Dva dijela sustava za točenje piva koji najbrže skupljaju naslage su podovi i spojnice, odnosno dijelovi koji povezuju cijevi za zrak i pivo s bačvom. Ovo su stvari o kojima rijetko koji ugostitelj vodi računa, stoga bi čistoća same slavine mogla biti vaša najmanja briga.
Puno toga može kontaminirati pivo
Mnogo vrsta taloga može se nakupiti u neočišćenom sustavu za točenje piva, a sav taj talog lako može završiti upravo u vašoj čaši. Ako se cijevi i slavine redovito ne čiste, mogu točiti pivo zagađeno kvascem, plijesni, bakterijama i mineralnim naslagama. Neke od tih nečistoća, poput mineralnih naslaga, mogu se i vizualno uočiti u čaši piva. Međutim, gljivice i bakterije su potpuno nevidljive.
Dobre vijesti
Iako stroga provedba čišćenja cijevi za točeno pivo nije uobičajena praksa, većina uglednih barova i kafića koji nude točeno pivo redovito čisti svoje sustave. Razlog tome je svijest da prljave cijevi mogu negativno utjecati na poslovanje.
Naime, kontaminirano pivo može imati neobičan okus ili miris koji odbija goste, a kontaminacija sustava za točenje izravno utječe na kvalitetu proizvoda. Iako je manje vjerojatno da će takav kontaminirani sustav izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, loš okus i kvaliteta pića stvaraju probleme ugostiteljima zbog žalbi i nezadovoljnih mušterija.
Znat ćete kada ga okusite
Dok sjedite u baru, nemoguće je detaljno pregledati cijeli sustav za točenje piva kako biste otkrili kontaminaciju, ali to ne znači da ne možete primijetiti postoji li problem. Pivo koje dolazi iz prljave cijevi imat će beživotan okus, odnosno nedostatak karbonizacije čak i ako je tek natočeno te neobičan ili neugodan miris.
Ako je cijev baš jako prljava, nakupljeni ostaci mogu se početi ljuštiti u vaše pivo i vidjet ćete male komadiće koji u njemu plutaju. Međutim, takvo što se događa samo u iznimno rijetkim slučajevima.
Čak i kada cijevi nisu dosegnule tu razinu onečišćenja, i dalje ćete moći primijetiti problem sa sustavom prema okusu i nedostatku mjehurića. Drugim riječima, čak i ako ne možete vizualno uočiti problem, znat ćete da postoji kada okusite pivo.
