Mantala - delikatesa vinogradarskih područja Mediterana još od antičkih vremena
STARINSKE slastice pravljene od ukuhanog mošta karakteristične su delikatese vinogradarskih područja Mediterana od antičkih vremena. U južnoj Hrvatskoj, odnosno u dubrovačkoj okolici, na Pelješcu, Mljetu, Korčuli i Lastovu ovaj slatkiš bez šećera poznat je pod imenom mantala.
Recepti za pripremu variraju u detaljima od jednog do drugog kraja, no svuda je mantala bila obavezan dio blagdanskih i svečanih trpeza.
Mantala se priprema u vrijeme berbe grožđa kada se mošt, prvi iscijeđeni sok, ukuhava najmanje na četvrtinu, i to prije nego što započne proces vrenja. Ukuhavanje traje satima, a tako ukuhana tekućina opojna mirisa zapravo je čisti grožđani šećer i čini bazu za izradu mantale.
Originalni recept tipičan za Konavle možete pronaći OVDJE. Iako još nije doba mošta, nije loše znati ovo na vrijeme - pa se možda ujesen, ako imate priliku doći do mošta, pripremiti za izradu mantale, te drevne slastice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati