Legendarni recept iz starih bilježnica: Sočni kolač s rogačem, jabukama i čokoladom
ROGAČ - ili ga volite ili ga ne volite, rijetko tko je između. Mi ga volimo i uvijek kad pečemo dizane gibanice, poput orahnjača i makovnjača, napravimo jednu štrucu s nadjevom od rogača. No jedan od vrlo dragih kolača nam je onaj s rogačem i jabukama, a odličan i isproban recept našli smo na Index Receptima, na profilu korisnice Adriane Drljo.
Sočni kolač s rogačem i jabukama
Kako i samo ime kaže, ovaj je kolač iznimno sočan, lagano kiselkast i ne previše sladak, a okus rogača dovoljno je izražen da zaludi one koji ga vole, ali i (da se ne lažemo) odbije one koji ga redovito izbjegavaju.
1. Rogač
Važno je držati se točnih omjera sastojaka kako bi biskvit ostao prozračan, no i dalje dovoljno elastičan, ali ne gumast. Previše rogača smjesu će pretvoriti u zbijenu, mokru masu, zato je bitno da smjesa za biskvit sadrži i dio pšeničnog glatkog brašna.
2. Jabuke
Jabuke su tu da bi dodale kiselost, ali i teksturu, i odlična su protuteža intenzivnom rogaču. Koju ćete sortu jabuka izabrati, ovisi o vašem ukusu. Nikako ih nemojte ribati skroz sitno jer ćete dobiti kašu, već izaberite krupniji ribež, kao kad radite nadjev za savijaču od jabuka.
3. Dodaci biskvitu
Rum u kolačima nikad nije višak, a slobodno dodajte i malo svježe ribane korice neprskanih limuna. Ako želite zimsku varijantu ovog kolača, dodajte malo mljevenog cimeta i/ili sušenog đumbira, no za svježiju verziju izbacite takve začine i orijentirajte se na agrume.
4. Glazura
Rogač i čokolada su savršen par i čokoladna glazura je na ovom kolaču pravi šlag na tortu. Ipak, ako vam ne odgovara čokoladna glazura, slobodno ga samo posipajte šećerom u prahu.
Recept za sočni kolač od rogača i jabuka možete pronaći na ovom linku. Ako volite rogač, a nikad ga niste probali u ovoj kombinaciji, bacite se na pečenje jer garantiramo da će vam se svidjeti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati