Ljudi se čude kili luka za 2 eura (15 kn) jučer na Dolcu. 2021. je bila 16 kuna

JUČER su kolege s Index Shoppinga, uz još par cijena voća i povrća, pisali kako je cijena domaćeg crvenog luka na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac 2 eura, što je 15-ak kuna. Neki su u komentarima oštro osudili tu cijenu crvenog luka kao da se po istoj prodaje doslovno - od jučer.
No, ova cijena crvenog luka nimalo ne iznenađuje jer je još u jesen davne 2021. godine, kada smo uspoređivali cijene na tržnicama u Zagrebu i Beogradu, ona za domaći crveni luk na najvećoj zagrebačkoj tržnici iznosila 16 kuna, a cijele prošle godine držala se na 15-ak kuna, što je jednako sadašnjih 2 eura.
>> Povratak u 2021.: Zagreb vs. Beograd - pogledajte cijene na tržnicama
I u dućanima je cijena za kilogram gotovo 10 kuna (1.30 eura)
Da ne biste pomislili kako je cijena crvenog luka samo na tržnicama viša no nekad, a pamtimo kad se prodavao po dobrih 5, u dućanima i po 3 kune, poželite li crveni luk kupiti u bilo kojoj trgovini, kilogram ćete platiti oko 1.30 eura, što je jednako 9.75 kuna.
Koliko god da košta, ni u kojem slučaju ne želimo da proklija ili istrune, pa vam donosimo savjete za što pametnije skladištenje crvenog luka koji je u hrvatskoj, pa i ostalim kuhinjama regije, jedna od najučestalije korištenih namirnica, nedavno je objavio TasteAtlas u svom istraživanju.
>> Ovo su najčešće korišteni sastojci u kuhinjama svijeta - evo kako stoji Hrvatska
Pravilno skladištenje crvenog luka
Kod kupovanja izaberite glavice koje nisu natučene ili načete. Luk držite na sobnoj temperaturi na tamnom i prozračnom mjestu. Možete ga spremiti u pletene košare kako bi zrak lakše kružio ispod glavica, a nemojte ga držati u plastičnim vrećicama jer će početi trunuti. Izbjegavajte luk i krumpir držati zajedno jer će luk izgubiti vlažnost i prije se početi kvariti.
S obzirom na to da je teško utvrditi starost kupljenih glavica, bilo bi najbolje da ga potrošite u roku od jednog do dva mjeseca, ovisno o sorti, a najduže može trajati luk s narančastom ljuskom, tzv. crveni luk, koji najčešće i koristimo za kuhanje. Ljubičasti se često stavlja u salate, a srebrenac, koji je i najskuplji, odličan je svježe narezan uz ćevape, odojak ili janjetinu s ražnja.
Ako ste prodinstali previše luka (može li luka biti previše, hm), možete ga držati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, a višak nasjeckanog svježeg luka možete zamrznuti bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na jačini okusa. I dalje je OK za korištenje za pripremu variva, ali ne i kao dodatak salatama, što zbog slabijeg okusa, što zbog gubitka karakteristične reskosti.
Kako ne zaplakati dok ga režete
Velikom broju ljudi njegovo rezanje i sjeckanje stvaraju problem zbog suza. Jedni tvrde kako luk prije rezanja treba staviti u hladnjak na sat vremena, drugi kako je rješenje ako u ustima držite čačkalicu, treći kako je prilikom rezanja luka potrebno žvakati komadić kruha, a četvrti da nož nakon svakog reza treba oprati (baš nas zanima tko ima vremena za to).
"Trik" koji savjetuje većina kuhara jest kako luk treba rezati ili sjeckati oštrim nožem. Tupi nož će svakim potezom osloboditi više tekućine koja će prskati i, očito, rasplakati vas. Zato si pripremite dobro naoštren nož, pazite prste i, ako baš nikako ne možete podnijeti tu ljutinu, stavite zaštitne naočale.
Što ako luk ne potrošite na vrijeme pa proklija?
Dobra vijest je da ga ne trebate baciti. Izdanci su sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus. Gorkasti okus neće doći do izražaja u kuhanim ili pečenim jelima, ali hoće ako ga konzumirate sirov. Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi pa uzgojiti nove glavice.
Dobro je znati da, nakon što proklijaju, luk i češnjak će brzo početi trunuti. Nikako ih nemojte spremiti na isto mjesto kao i jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje.
