Ludo je koliko slasno i primamljivo izgleda ovaj odrezak kupusa, zar ne?
KUPUS je najvjerojatnije udomaćen negdje u Europi oko 1000 godina prije nove ere. U Rimskom Carstvu je opisivan kao luksuzna namirnica, a do srednjeg vijeka je postao važan dio europske kuhinje. Nove sorte su razvijane od renesanse nadalje, i to uglavnom od strane naroda germanskog govornog područja. Do 17. i 18. stoljeća kupus je postao osnovna namirnica u srednjoj, sjevernoj i istočnoj Europi.
Počevši od ranog novog vijeka, kupus se izvozio u Ameriku, Aziju i diljem svijeta, a europski mornari su ga koristili za sprječavanje skorbuta tijekom dugih putovanja brodom. Za razliku od većine zelenog povrća, kupus je čvrst i dugotrajan, a cijela će glavica u hladnjaku ostati svježa najmanje tjedan ili dva.
Odresci od kupusa
Odresci od kupusa možda nisu otmjeno jelo, ali hrskavo pečene ploške kupusa pripremljene na ovaj način, ukusan su i pristupačan prilog ili jednostavno vegetarijansko jelo koje morate probati. Odresci od kupusa su jednostavan i zadovoljavajuć način dodavanja povrća obroku i ne zahtijevaju gotovo nikakav fizički napor.
Ovaj recept koristi sastojke koje vjerojatno već imate u kući, a nakon što ste kupus stavili peći, možete u miru pripremati ostala jela. Tijekom pečenja, vanjski listovi postaju lagano hrskavi, a sredina nježna i mekana.
Kako odabrati kupus
Zeleni i bijeli kupus imaju neutralan okus i čvrsto zbijene listove što ih čini idealnima za rezanje na odreske i pečenje. Zeleni kupus je lako pronaći tijekom cijele godine. Potražite glavicu kupusa koja je čvrsta i teška za svoju veličinu. Bolje će zadržati oblik i ravnomjernije će se ispeći.
Iako bi i crveni kupus mogao poslužiti, listovi su mu obično deblji i potrebno im je više vremena da se ispeku. Kupus s opuštenim listovima, poput savojskog i napa kupusa, ne preporučuje se jer će se raspasti u hrpu lišća.
Priprema
Za ovaj recept se kupus reže na deblje ploške koje izgledaju kao odresci. Iako nisu zamjena za meso, čine izdašan vegetarijanski prilog ili glavno jelo. Cijeli kupus narežite na pet ili više odrezaka, svaki premažite jednostavnim preljevom od maslinovog ulja i gurnite ih u vruću pećnicu na 220°C.
Rezanje odrezaka
Kupus se sastoji od gusto naslaganih listova koji će se odvojiti kada ga prerežete. Kako vam se odresci kupusa ne bi raspali, odstranite vanjske listove koji su suhi ili oštećeni. Kupus režite od krune prema stabljici. Rezanje duž stabljike umjesto poprijeko ostavlja spojene samo središnje dijelove, dok vanjski otpadaju.
Rezanje na kriške poprečnog presjeka znači da će svaki odrezak biti čvrsto zbijen. Kriške bi trebale biti debele oko 2 centimetra. Debele kriške bolje će se držati zajedno od tanjih, koje se obično raspadaju.
Kako spriječiti da kupus bude gorak
Zbog organskih spojeva koji sadrže sumpor, kupus povremeno može imati blago gorak okus. Ako vam se čini da su vam odresci kupusa malo gorki, pokušajte dodati prstohvat šećera, prelijte ih s malo meda ili ih poslužite uz sastojke poput češnjaka, žutog luka ili paprike.
Sol je neophodna za okus i može pomoći prikriti gorčinu kupusa u receptima poput ovog. Iako nije obavezan u ovom receptu, limun igra važnu ulogu kod prikrivanja gorkih okusa i svakako ga vrijedi isprobati kao dodatak.
Pečenje
Odreske kupusa stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih kako bi se mogli što ravnomjernije ispeći. Dobro premažite kupus maslinovim uljem, potom odreske pospite solju, češnjakom u prahu i slatkom mljevenom paprikom.
Pecite ih oko 25 minuta, dok listovi ne porumene, a sredina ne omekša. Na pola pečenja okrenite lim za 180 stupnjeva. Pećnice su često toplije straga, tako da ovaj potez potiče ravnomjerno pečenje. Poslužite vruće, tek izvađeno iz pećnice.
Što poslužiti uz pečene odreske od kupusa
Odreske kupusa možete poslužiti kao izdašan prilog ili kao vegetarijansko glavno jelo. Kupus se dobro slaže sa svinjetinom i govedinom, a odlično bi pasao kao prilog uz kotlete ili pečenje. Poslužite ih s kremastim pireom od krumpira i glaziranom mrkvom za pravu vegetarijansku gozbu. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati