Napravili smo panna cottu i tiramisu s novim Dukatovim kremama, sve je gotovo za čas!

TIRAMISU i panna cotta su klasici talijanske kuhinje koje obožavaju apsolutno svi. Kremasto, slatko, sočno, osvježavajuće - što je još potrebno jednom savršenom desertu? Ako se nas pita, baš ništa. Ali uz užurbani ritam i cijene namirnica koje su sve skuplje, neki bi mogli pomisliti kako se pripremati ove slastice kod kuće jednostavno ne isplati.
No, vjerujte da se itekako isplati, a kako bi sve skupa postalo brže, jednostavnije i jeftinije, pobrinuo se Dukat novim Brzo&Fino desertnim kremama uz koje se minute za pripremu tiramisua i panna cotte mogu izbrojiti na prste jedne ruke.
Zato svi oni koji su do sada izbjegavali pripremu ovih kremastih divota uz opravdanja kako je to dugotrajno, a i, kad se zbroje svi potrebni sastojci, skupo, više nemaju isprike. Za oba deserta potrebni su vam tek po jedan rozi tetrapak s uputama za pripremu na poleđini i par minuta vremena.
Što da vam kažemo kako ne trebate imati ni posebne vještine ni iskustva u kuhinji, jer će vas Dukatove Brzo&Fino gotove kreme pretvoriti u vrhunske amaterske slastičare? Da, dobro ste pročitali. Mi smo panna cottu i tiramisu uz ove male pomagače pripremili u tren oka, zapisali sve trikove i savjete i fotografirali pripremu kako bismo vam još više olakšali. Pa, bacimo se na pripremu.
Panna cotta
Panna cotta je poznati talijanski desert koji se sastoji od slatkog vrhnja, šećera, vanilije i želatine, a najčešće se poslužuje uz preljev od bobičastog voća ovisno o sezoni, pa se tu savršeno uklapaju jagode, maline, višnje, borovnice i kupine.
Osnovne se namirnice za ovaj kremasti desert zagriju, a zatim preliju u čašice iz kojih se, nakon stajanja u hladnjaku preko noći, slatke panna cotte naopačke istresu na tanjur, a mogu se poslužiti i u samoj čaši.
Kako biste se poštedjeli kupovanja više sastojaka, Dukat je osmislio puno brže rješenje. Riječ je o Brzo&Fino kremi za panna cottu koju je potrebno samo iz tetrapaka (količina je dovoljna za 6 osoba) staviti u lonac, zagrijati i preliti u kalupe po želji.
Panna cottu zatim, nakon manje od 5 minuta pripreme, ostavite u hladnjaku i doslovno zaboravite na nju do sutradan, kad je vaš prefini desert spreman za jelo. Mi smo je poslužili s višnjama u sirupu, no vi se možete poigrati i brzu i finu Dukatovu panna cottu servirati uz preljev koji najviše volite.
Trik za bezbolno vađenje panna cotte iz kalupa
Kako smo već napisali, panna cottu možete iz čašica u kojima se hladila izvaditi na tanjur ili poslužiti ravno iz njih. Nijedna opcija nije pogrešna, a vađenje nije ni najmanji problem.
Savjetujemo da prije istresanja ovog osvježavajućeg deserta na tanjur vrhom tankog noža prijeđete po rubu između panna cotte i čašice. Nemojte ići preduboko kako je ne biste zarezali, što neće utjecati na okus, no neće izgledati savršeno. Na čašicu zatim stavite preokrenuti tanjur i sve skupa okrenite tako da tanjur bude na pravoj strani, a čašica naopačke.
Uz par naglih pokreta, odnosno trzaja, panna cotta će se odvojiti od kalupa i vaš je desert koji izgleda kao nacrtan spreman za prelijevanje slatkim voćnim sirupom i serviranje. Pokoji listić mente dignut će sve na višu razinu i vaši će gosti, kad pred njih stavite tanjure, pomisliti kako su u najboljem talijanskom restoranu.
Tiramisu
"Ne volim tiramisu", rekao je nikad nitko. Fina, bogata krema od mascarpone sira, piškote umočene u kavu i alkohol, najčešće slatko Marsala vino i sloj gorkog kakaa za kraj kombinacija je koju obožavaju diljem svijeta.
No, nerijetko kuhanje žumanjaka sa šećerom na pari dok ne postanu pjenasti, pa hlađenje i miješanje s kremastim mascarponeom i tučenim slatkim vrhnjem mnoge odbiju zbog dugotrajnosti pripreme i cijene svih potrebnih sastojaka.
Srećom, sada taj korak možete preskočiti i završiti pripremu tiramisua za čas. Dukat Brzo&Fino kremu za tiramisu potrebno je tek kratko izmiksati električnim mikserom i to je sva mudrost!
Sada samo odlučite želite li pojedinačne porcije u čašama (od jednog tetrapaka dobit ćete većih 6 porcija) ili tiramisu u jednoj velikoj posudi i krenite sa slaganjem - naizmjenično stavljajte sloj piškota namočenih u kavu i ukusne kreme, a za kraj sve pospite gorkim kakao prahom.
Potrebno je malo strpljenja dok se tiramisu ohladi i piškote omekšaju. Znamo da je teško, no možete vi to. Samo imajte na umu kakav vas vrhunski desert čeka nakon par sati hlađenja i vrijeme će proletjeti.
Savjeti za najuredniji tiramisu
Ako želite da desert izgleda kao s naslovnice časopisa, poslužite se slastičarskom vrećicom kojom ćete, bilo da tiramisu radite u čaši ili velikoj posudi, urednije nanijeti slojeve kreme.
Kada je riječ o piškotama, kako biste izbjegli da vam se ovi slatki keksi razmoče, kavu u koju ćete svaki umočiti prvo prohladite i piškote umočite samo s jedne strane na dvije sekunde. Iako će vam se na prvu činiti kako nisu upili dovoljno tekućine, stajanjem će omekšati i biti savršene teksture.
Sadržaj donose Index i Dukat u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti