Male tajne najpopularnije francuske pite i kako da vam ispadne savršeno

QUICHE pita je jedno od onih jela koje je istovemeno jednostavno i rustikalno, ali i elegantno. Ipak se radi o jelu koje su nekoć radili seljaci, kao brz i jeftin zalogaj. I dalje je odličan izbor za doručak, brunch, ručak ili laganu večeru. No unatoč tome što izgleda kao „lagana stvar“, jedan je detalj često kamen spoticanja: tekstura nadjeva. Umjesto kremast i nježan, ponekad ispadne pjenast, suh ili gumast.
Evo u čemu je zapravo stvar i što je važno znati ako i vi ovo proljeće želite usavršiti svoje francuske pite.
Kako treba izgledati savršeni quiche?
Quiche nadjev trebao bi biti kremast, ali čvrst, mekan, gotovo svilenkast. Ravnomjerno pečen, bez mjehurića zraka ili vodenih džepova. Također, nije pjenast, porozan ili presuh.
Najčešće pogreške (i kako ih izbjeći)
Previše jaja
Više jaja daje čvršći quiche, ali prevelika količina stvara pjenastu i gumastu teksturu. Rješenje je koristiti približno jedno jaje na svakih 100 ml tekućine (najčešće kombinacija vrhnja i mlijeka).
Previše zraka u smjesi
Kad previše miješate jaja i vrhnje, smjesa se „napuhne“, a to vodi do pjenaste i šupljikave teksture nakon pečenja. Rješenje je lagano umutiti jaja s tekućinom, samo dok se spoje – bez miksanja.
Pogrešan omjer vrhnja i mlijeka
Samo vrhnje može biti teško i masno, dok samo mlijeko može biti vodeno. Najbolje je koristiti kombinaciju punomasnog mlijeka i vrhnja za kuhanje – primjerice 50:50 ili 1:2.
Vlažno punjenje (gljive, tikvice, rajčice...)
Povrće koje ispušta vodu stvara vlažne džepove u nadjevu. Rješenje je povrće prethodno lagano popržiti ili posoliti i ocijediti prije nego ga dodate u quiche.
Pečenje na previsokoj temperaturi
Brzo pečenje na visokoj temperaturi može uzrokovati stvaranje mjehurića i isušivanje nadjeva. Idealno je peći na 175–180 °C dulje vrijeme, dok se sredina ne stisne, ali i dalje lagano treperi.
Dodatni savjeti
Podloga neka bude prethodno pečena (tzv. blind baking) da ne omekša od nadjeva. Nadjev prije pečenja neka bude sobne temperature – hladna smjesa može stvoriti kondenzaciju i utjecati na teksturu. Ako želite posebno kremast quiche, možete dodati i malo mascarponea ili svježeg sira u bazu. Ne pretrpavajte nadjev – previše sastojaka otežava ravnomjerno pečenje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati