Niste jednom na jelovniku u talijanskom restoranu ugledali tagliatu. A što je to?

SIGURNO ste barem jednom čuli za tagliatu. Ali znate li što se krije iza tog naziva? Riječ je o tradicionalnom toskanskom načinu pripreme govedine, to jest junetine, koji je postao popularan širom svijeta zbog svoje jednostavnosti i odličnog okusa.
Tagliata se priprema tako da se otkošteni komad govedine, obično visokokvalitetni odrezak poput bifteka, peče na roštilju. Nakon toga odrezak se pod kutom reže na tanke šnite preko vlakana.
Ime tagliata dolazi od talijanskog glagola tagliare, što znači rezati, a naziv se odnosi na karakteristično tanko rezanje odreska. Ono što je posebno kod ovog načina pripreme je da vanjski dio mesa postane hrskav, dok unutrašnjost ostaje sočna i mekana.
Tradicija i povijest jednostavnog jela
Tagliata potječe iz srca Toskane, regije koja je poznata po svojim kulinarskim delicijama. Povijest ovog jela odražava bit talijanske kuhinje: jednostavnost, kvalitetu i slavljenje okusa. Postala je cijenjeni dio talijanske kulinarske baštine i u tagliati se uživa u Italiji i diljem svijeta kao ukusnoj reprezentaciji toskanske kuhinje.
Njezina popularnost može se pripisati i činjenici da je jednostavna za pripremu, ali pruža gurmansko iskustvo. To je jelo koje se može pronaći u skoro svakom restoranu u Toskani, ali isto tako i na obiteljskim okupljanjima.
Ključ pripreme tagliate su kvalitetno meso i pravilna tehnika pečenja na roštilju. Meso se mora dovoljno dugo marinirati, a roštilj mora biti dovoljno vruć kako bi se postigla savršena tekstura. Nakon pečenja meso je potrebno ostaviti barem 10 minuta da odmara prije rezanja.
Tradicionalno se tagliata poslužuje na podlozi od svježe rukole, koja dodaje papren i osvježavajuć kontrast bogatom, pečenom mesu. Uobičajeno je meso pokapati maslinovim uljem i posuti ga grubom morskom solju kako bi se pojačali okusi. Neke varijacije mogu uključivati dodatne sastojke poput cherry rajčica ili gorgonzole.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati