Od bavarske do one za tartufe: 12 krema koje se koriste u slastičarstvu

AKO STE IKADA eksperimentirali s pripremom kolača i torti, sigurno ste naišli na različite kreme koje daju poseban okus i teksturu svakom desertu. Te kreme, koje se često koriste kao nadjev, punjenje, preljev ili osnova za mnoge deserte, ključne su za stvaranje savršenih slastica.
No, jeste li se ikada zapitali koliko postoji različitih vrsta krema i kako se svaka od njih priprema? U nastavku ćete otkriti čaroliju iza svake od tih krema i njihove sastojke koji ih čine neodoljivima.
1. Bavarska krema (Bavarois)
Ova krema potječe iz Bavarske, a tradicionalno se koristi za izradu laganih i prozračnih slastica koje se često poslužuju na svečanim prigodama. Bavarska krema je popularna zbog svoje svilenkaste teksture i bogatog okusa. Često se kombinira s voćem poput jagoda ili malina kako bi se stvorio kontrast između kremaste teksture i svježeg voća.
Sastoji se od mlijeka, jaja, šlaga, želatine, šećera i vanilije. Mlijeko, jaja i šećer se zagrijavaju dok se ne zgusnu, a zatim se dodaju želatina i ostali sastojci.
2. Krema od maslaca (Buttercream)
Ova krema je omiljena među slastičarima zbog svoje svestranosti. Može se koristiti za premazivanje kolača, punjenje francuskih makarona ili ukrašavanje raznih kolačića. Postoji mnogo varijacija, a svaka od njih ima jedinstvene karakteristike. Na primjer, francuska verzija je bogata i glatka, dok je američka verzija puno slađa i gušća.
Sastoji se od maslaca, šećera u prahu i vanilije, a ponekad i jaja. Maslac i šećer se miješaju dok ne postanu kremasti, a zatim se dodaju ostali sastojci.
3. Engleska krema (Crème Anglaise)
Ova tradicionalna engleska krema često se koristi kao preljev za pudinge ili voćne deserte. Ima bogat i kremast okus s notama vanilije. Također može poslužiti kao osnova za mnoge druge deserte, poput sladoleda ili panna cotte.
Sastoji se od žumanjaka, mlijeka, šećera i vanilije. Sastojci se miješaju i zagrijavaju dok se ne zgusnu.
4. Francuska meringa
Ova lagana i prozračna krema često se koristi kao preljev za torte. Također se može peći, odnosno sušiti, kako bi se stvorili hrskavi kolačići, odnosno puslice.
Sastoji se od bjelanjaka i šećera. Bjelanjci se tuku dok ne postanu pjenasti, a zatim se postupno dodaje šećer. Ključ uspjeha je pažljivo i postepeno dodavanje šećera kako bi se postigla savršena tekstura.
5. Ganache
Ova čokoladna krema je omiljena među ljubiteljima čokolade. Koristi se za premazivanje torti, punjenje čokoladnih kuglica ili kao preljev za razne deserte.
Sastoji se od čokolade i vrhnja. Vrhnje se zagrijava dok ne postane vruće, a zatim se prelije preko čokolade i miješa dok se ne stvori glatka smjesa. Ključ izrade savršenog ganachea je korištenje visokokvalitetne čokolade i punomasnog vrhnja.
6. Talijanska meringa
Ova krema je slična francuskoj meringi, ali se priprema s kuhanim šećernim sirupom. Rezultat je stabilnija i sjajnija krema koja se može koristiti za razne deserte.
Sastoji se od bjelanjaka i šećernog sirupa. Bjelanjci se tuku dok se ne stvori pjena, a zatim se postupno dodaje vrući šećerni sirup.
7. Krema od limuna
Ova kiselkasta krema savršena je za ljetne deserte. Često se koristi kao punjenje za američke pite ili kao preljev za razne kolače. Kombinacija kiselosti limuna i slatkoće kreme stvara savršenu ravnotežu okusa.
Sastoji se od limunovog soka, šećera, jaja i maslaca. Svi sastojci se miješaju i zagrijavaju dok se ne zgusnu.
8. Crème pâtissière
Ova klasična francuska krema koristi se kao punjenje za mnoge deserte, poput eclaira ili profiterola. Bogata je i kremasta s notama vanilije.
Sastoji se od mlijeka, šećera, jaja i škroba. Mlijeko se zagrijava, a zatim se postupno dodaje smjesa od jaja, šećera i škroba.
9. Zabaione
Ova tradicionalna talijanska krema pravi se s jajima, šećerom i vinom. Ima bogat i kremast okus s notama alkohola. Sastojci se miješaju i zagrijavaju na pari dok se ne zgusnu.
10. Švicarska meringa
Ova krema je slična ostalim meringama, ali se priprema s pasteriziranim jajima. Rezultat je svilenkasta i glatka krema koja se može koristiti za razne deserte.
Sastoji se od bjelanjaka i šećera. Bjelanjci i šećer se miješaju i zagrijavaju na pari dok se ne stvori pjena.
11. Krema za čokoladne tartufe
Ova luksuzna krema pravi se s čokoladom i vrhnjem za šlag. Koristi se za izradu čokoladnih tartufa ili kao preljev za kolače.
Sastoji se od čokolade, vrhnja i sirupa. Vrhnje i sirup se zagrijavaju, a zatim se preliju preko čokolade i miješaju dok se ne stvori glatka smjesa.
12. Šlag krema
Ova lagana i prozračna krema savršena je za dodavanje svježine desertima. Može se koristiti kao preljev za voće, kolače ili pite.
Sastoji se od vrhnja za šlag, šećera i vanilije. Krema se tuče dok ne postane čvrsta, a zatim se dodaju šećer i vanilija.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati