Ova riba se ne čisti i za jelo je spremna za dvije minute
U RIBARNICI na zagrebačkom Dolcu našli smo gavune. Kilogram se prodaje za 80 kuna. Gavun je svima dobro poznata sitna riba i vjerojatno ste je već nekad jeli. Ako ne kod kuće, onda na moru, kad prženo i slano baš paše nakon cijelog dana na plaži.
Ne trebate ih čistiti od utrobe, samo operite, ocijedite i posušite na kuhinjskom papiru. Uvaljajte ih u brašno i pržite u vrućem dubokom ulju da plivaju, vrlo kratko, samo da se zazlate i postanu hrskavi. Ulje treba biti vruće, ali ne i prevruće, pa za probu ubacite jednu ribicu i ako se oko nje stvara pjena, ulje je dovoljno zagrijano.
Jede se sve, nema čišćenja
Šupljom žlicom pržene gavune vadite na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja pa prebacite u zdjelu i posolite. Nemojte puno ribe odjednom staviti u ulje jer će velika količina hladnih gavuna ohladiti ulje pa će se kuhati, a ne pržiti. Jede se sve, nema čišćenja.
Frigani, odnosno prženi gavuni ukusan su gablec ili ručak koji je jednostavno pripremiti, a OVDJE je recept.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati