Ovaj veganski gluten-free restoran je strašno neozbiljan, ni hrana im nije neko čudo
U NEDAVNOJ anketi, u kojoj smo vas pitali mislite li da Hrvatska treba više veganskih restorana, čak je 76% odgovorilo da svakako treba. Da ih je sad već i previše, smatra 11%, dok je za 13% potpuno nebitno jer ionako ne bi jeli u veganskom restoranu. Da Zagreb i cijela Hrvatska trebaju više veganskih restorana, nije uopće upitno. Ali ne bilo kakvih, već u najmanju ruku - pristojnih.
Vegan Chef željeli smo posjetiti već neko vrijeme
Još prije par mjeseci na Facebooku smo zamijetili stranicu veganskog, a ujedno i gluten-free zagrebačkog restorana pod nazivom Vegan Chef. I moramo priznati, nije zvučao dobro: vrlo nepouzdano i promjenjivo radno vrijeme, hrana koja nestane za sat vremena, nagle promjene menija i odgode otvorenja lokala.
No hrana je zvučala jako dobro
Unatoč tome, hrana s menija zvučala nam je iznimno slasno i stvarno smo jedva čekali probati što se to krčka u Vegan Chefu. Pohana cvjetača s kroketima i umakom od šampinjona, bistra juha s povrćem i tjesteninom, knedle od šljiva, saft s bukovačama uz palentu, riža na mlijeku. Realno, tko ovo ne bi jeo.
Ipak nas nisu očarali
Vegan Chef je od prije 8 dana na adresi Koturaška 53, u prostoru bivše slastičarnice. Kako su napisali na svojoj Facebook stranici, još nemaju dozvolu za terasu, no unutra imaju dva visoka stola za kojima možete pojesti s nogu.
Mi smo odlučili svoju narudžbu uzeti za van jer je bio sunčan dan, nešto prije 11, i nije nam se ostajalo u zatvorenom. Naručili smo veganske ćufte s pire krumpirom, pohani veganski sir s Pomfritom i tartarom i veganske brownieje.
Ćufte (55 kn)
Ćufte su ovdje od zelene leće, koju inače baš jako volimo, naročito u veganskom bologneseu koji jedemo i kao umak i kao prilog, a nekad i uz jaja na oko. Volimo je i u svim varivima, bilo da ih radimo u mesnom izdanju s piletinom, puretinom ili dimljenim kobasicama, ili pak u veganskoj verziji sa slanutkom, batatom i bilo kojim povrćem koje nam se nađe u hladnjaku. Eto toliko volimo leću.
Osim leće, u ovim ćuftama je i riža. Bile su prilično loše konzistencije, pa je sve što se nalazilo u ovoj posudici bilo "pireasto" i nikako nam se nisu svidjele, pa ni okusom. Pire krumpir bio je ok.
Pohani sir (55 kn)
Svilenkast iznutra na prvi pogled, iako prilično traljavo ispaniran. Okus nije nam sjeo. Pomfrit je iz vrećice, bio je ok pržen. Jelo baš i ne odgovara restoranu koji u nazivu ima riječ "chef".
Brownies (20 kn)
Nabrusili smo se na ove kolačiće jer smo ih ugledali na news feedu na Facebooku čim smo to jutro otvorili aplikaciju. Bili su jako lijepo ukrašeni, no čini nam se kako krema po biskvitu koju smo dobili nije ista kao ona s objave - ta djeluje pjenastije, dok je ova naša bila više "pudingasta".
Biskvit je bio dobar, sočan, no sve je skupa malo nezgodno izvedeno, pa ne izgleda toliko privlačno. Što se samog imena tiče, prije bismo ovaj kolač nazvali kakao kockama nego browniejima jer je "biskvitast". I to nije ništa loše.
Zašto raditi veganske kopije mesne hrane?
Nemamo ništa protiv, primjerice, dobrog veganskog burgera ni toga da se zove burger. No neke stvari je nepotrebno forsirati. Veganske ćufte, veganske punjene paprike, veganska sarma (još ako je u svima isto punjenje), veganski pohani sir.
Veganska je prehrana toliko šira i bolja od toga da samo imitira nešto drugo. Naravno, Vegan Chef je ograničen time što je uz vegan i gluten-free. Svejedno, ima tu prostora za napredak, pa bismo ove jeseni rado vidjeli neka malo kreativnija jela na njihovom meniju.
Dobre ideje, loša izvedba
Upravo smo vidjeli i kako Vegan Chef od idućeg tjedna širi ponudu slastica, a neke bi trebale biti prilagođene dijabetičarima. Podržavamo. Zapravo, ideje im nisu uopće loše, no treba im pristupiti puno ozbiljnije, doslovno od A do Ž. Iako smo očekivali barem dobru hranu, Vegan Chef nas je razočarao. Svejedno, stvarno im želimo sreću.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati