Pašteta od tune: Prilično jeftin, a pomalo svečan i tako svestran namaz
VJEROJATNO ste barem jednom radili domaću paštetu od tune. Glatka ili s više komadića, skroz blaga i dosta šarf - lako se prilagodi svačijim željama, a mi je volimo svaki put napraviti na drugi način iako se uvijek držimo jednog osnovnog recepta kojem dodajemo ili eventualno nešto oduzmemo.
Možete je pripremiti za doručak, predjelo ili kao dio snackova za kućni party jer rijetko je tko ne voli.
Koju tunu odabrati?
Kupite tunu u konzervi, a može biti u ulju ili salamuri. Imajte na umu da i jednu i drugu trebate ocijediti jer bi pašteta s tunom iz ulja inače mogla biti premasna, a ova druga prevodena. Tuni iz salamure trebat će malo više dodane masnoće, u obliku majoneze, maslaca ili trokutića topljenog sira, kako bi pašteta na kraju bila kremastija. Komadi su uvijek bolja solucija od komadića.
Ovo dolje na slici je ponuda iz jednog manjeg Konzuma u Zagrebu, a cijene redom su:
Eva tuna komadi u biljnom ulju 25.99 kn
Eva tuna komadići u biljnom ulju 18.49 kn
Tuna komadi u suncokretovom ulju 8.79 kn
Ocean tuna komadi u salamuri 14.49 kn
Jaja - da ili ne?
Nekima jaja u pašteti od tune ne odgovaraju i slobodno ih mogu izostaviti, no u dobrom omjeru kuhana jaja se neće osjetiti previše ni prekriti okus tune, već će okus biti bogatiji, a pašteta kremasta i čvršća.
Ostali dodaci
U paštetu možete dodati maslac, majonezu ili trokutiće topljenog sira kako bi bila kremasta. Važno je povesti računa o tome koliko su ti dodaci slani kako ne biste presolili paštetu.
Od začina tuni definitivno paše svježe mljeveni crni papar, ali i malo čilija (izostavite ako pravite paštetu za djecu i one koji ne podnose ljuto). Nemojte ići u ekstreme i dodavati indijske ili bliskoistočne začine - jedino ako ste veliki obožavatelji. Kod paštete od tune ipak želimo zadržati malo svježine i uvijek stavimo koju kap limunovog soka.
Usitnjavanje
Postoje tri načina - možete pomiješati sve žlicom, električnim ili štapnim mikserom. Sve ovisi o tome koliko glatku paštetu želite. Imajte na umu da će ona koju usitnite štapnim mikserom biti mrvicu rjeđa. Svakako paštetu prije jela dobro ohladite, najbolje u posudici s poklopcem u hladnjaku preko noći.
Recept kojeg se uvijek držimo je OVDJE, spremite ga jer će vam sigurno zatrebati, možda već danas. I nemojte zaboraviti da ćete do vama savršenog recepta doći ako u pripremu samo malo uključite maštu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati