Popis zagrebačkih mjesta s bezglutenskom hranom (a da nije grozota za pojesti)
PRIJE koji mjesec o bezglutenskoj prehrani i problemima koji s tim dolaze u paru razgovarali smo sa Suzanom iz Splita koja se dugi niz godina bori s ovim poremećajem, a ujedno i vlasnicom relativno nedavno otvorenog lokala pod imenom Salt u gradu pod Marjanom, gdje kreira bezglutenska jela s balkanskim štihom.
>> Cijeli intervju sa Suzanom pročitajte ovdje
Dala nam je i par svojih recepata - za krumpirušu, burek, crni kruh, peciva, uštipke i pileće medaljone - koji su odlični (potvrđeno od ljudi koji su na bezglutenskoj prehrani i iznimno su zadovoljni njenim receptima), a možete ih naći na ovom linku.
Divno je imati provjerene recepte po kojima možemo zamijesiti najbolji kruh i ispeći hrskava bezglutenska peciva bolja od kupovnih, no nekad poželimo pojesti nešto vani pa smo sastavili listu mjesta gdje se u Zagrebu sigurno (nekontaminirano glutenom) može pojesti korektna hrana. Koristit će i, vjerujemo, svima koji nisu iz Zagreba, ali kad ga posjete, rado bi znali gdje mogu otići pojesti.
Fetiš (Bauerova 9)
Slatki lokal na uglu Martićeve i Bauerove brzo je postao stvarno popularan, a nema ni razloga za suprotno - hrana je fina, atmosfera je ugodna, cijene su prihvatljive, i sve je baš nekako cozy i ugodno. Definitivno preporuka za idući doručak, brunch ili ručak.
>> Evo što smo jeli u Fetišu, kakvo je i koliko košta
Arapera Maracay (Preradovićeva 9)
Riječ je o venezuelanskom fast foodu koji nudi tostonese (pržene plantane kao podloga s trganom junetinom gore), arepe (vrsta kruha, odnosno peciva koje se puni raznim nadjevima, a karakteristične su za države Južne Amerike) i empanade (južnoamerički džepići od tijesta punjeni raznim nadjevima).
Sve je bez glutena, osim jednog umaka s mrvljenim krekerima, pa im naglasite kod naručivanja kako taj umak nikako ne želite. Hrana je ukusna, pomalo neobična s obzirom da se kombinira junetina i plantane, odnosno vrsta banane koja se koristi kao povrće, pa se na kraju dobiju jela slatko-slanog okusa.
>> Pogledajte kako se nama svidjela hrana u Araperi Maracay
Vis a Vis by Vincek (Tomićeva 2)
Vincek nam je sam po sebi, pa ajde da se ne lažemo, prilično loš i u njihove slastičarnice nerado zalazimo, no njihov Vis a Vis gdje je sve bez glutena spas je mnogima koji bi se da pojedu klasičan glutenski kolač jako loše proveli.
Prije koji tjedan vidjeli smo da imaju bezglutenske štrukle, koje peku tog trena kad ih naručite, i cijena im je za porciju bila manje od 30 kuna, tako da definitivno ovaj lokal nije nebitno spomenuti na našoj listi.
Esplanada (Mihanovićeva 1)
"Malo skuplje, no odlično", rekli su nam poznanici koji se s vremena na vrijeme rado zapute do slavnog zagrebačkog hotela i počaste njihovim, kako kažu, jako finim bezglutenskim štruklima. Vrijedi istražiti, pa ćemo, osim što smo vam prenijeli preporuke naših dragih bezglutenaca, i sami otići provjeriti što još nude. Izvijestit ćemo vas, ne brinite.
Katin kruh bez glutena (Petrinjska 29 i Martićeva 15)
Kata je dobro poznata opskrbljivačica svih koji ne podnose gluten bezglutenskim pecivima, sendvičima i kolačima, a vitrine s proizvodima im izgledaju vrlo simpatično. Ono na što je dobro obratiti pažnju jest to od kad je koji proizvod kako ne biste naletjeli na nešto od jučer ili, ljepše rečeno, nezadovoljavajuće svježine. Najbolje je pitati da ne kupite nešto što vam neće biti gušt pojesti.
Melt (Radićeva 3a)
Iako nismo preveliki fanovi Melta nakon našeg posjeta gdje smo dobili potpuno pogrešan quiche s čudnovatim sirom ili što god je to bilo u nadjevu (više o tome na ovom linku), a ni kolači nam nisu opravdali cijenu, pa ga nismo poželjeli ponovno posjetiti, stavili smo ga na ovu listu jer mislimo da sveukupno Melt nije grozota i na jelovniku ima i neka obećavajuća jela.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati