Postanite majstor roštilja uz jednostavnu tehniku pečenja u dvije zone
DVIJE najveće greške koje vam se mogu dogoditi prilikom pripreme hrane na roštilju su prepečena ili, suprotno tome, nedovoljno pečena hrana. Bilo da je riječ o plinskom, električnom ili roštilju na drveni ugljen, ne morate (i ne biste trebali) biti ograničeni na pečenje isključivo iznad izravne vatre. Kako biste iz hrane koju pripremate izvukli najbolje okuse, jednostavno podijelite roštilj na dvije zone.
Postavljanje roštilja tako da ima dvije zone optimalan je način roštiljanja jer na istom roštilju pruža mogućnost pečenja direktno iznad vatre, ali i pripreme neizravnom, konvekcijskom toplinom.
Roštilj na ugljen
Umjesto da ugljen ravnomjerno rasporedite ispod rešetke, sav ugljen smjestite na jednu stranu roštilja. Na taj ćete način stvoriti zonu visoke temperature, dok će strana bez ugljena biti zona niske temperature. Još jedna prednost ovakvog roštilja je ta što ćete uvijek imati sigurnosnu zonu na koju možete premjestiti komad mesa ako se vaša zona visoke temperature rasplamsa.
Plinski i električni roštilj
Ako koristite plinski ili električni roštilj, uključite pola svojih plamenika na plinskom ili pola elemenata na električnom roštilju na visoku, a polovicu na nisku temperaturu. Ako imate 3 plamenika, donesite odluku (1 visoka, 2 niska ili 2 visoka, 1 niska) ovisno o tome što namjeravate peći. Ciljajte na temperaturu od 110 °C na hladnijoj strani i oko 260 °C na strani s visokom temperaturom.
Na strani izravne topline možete peći brzo i dobiti dobru karamelizaciju te one lijepe tragove rešetke. Na drugoj strani meso možete polako peći do sočnog, mekog savršenstva, ali i dimiti. Bez obzira na to koju vrstu roštilja koristite, roštiljanje u dvije zone ima mnoge prednosti.
Manje panike te manje zagorene i uništene hrane
Možete pripremati više različitih stvari u isto vrijeme na različitim temperaturama. S dvije različite zone temperature imat ćete i veću kontrolu. Naprimjer, možete neizravno peći veće komade mesa pa ih premjestiti na izravnu stranu neposredno prije nego što su gotovi kako biste dobili savršeno karameliziranu vanjsku koricu.
Također možete držati meso na željenoj temperaturi na neizravnoj strani a da se ne prepeče dok se vaše druge namirnice dovršavaju na izravnoj strani. Različite vrste mesa imaju različit sadržaj vode, masti, proteina i šećera te različito reagiraju na visoku i nisku temperaturu.
Uz metodu pečenja u dvije zone možete koristiti odgovarajuće temperature za određenu vrstu i komade mesa te im tako poboljšati okus. Kontrola temperature ključna je za usavršavanje bilo kojeg recepta za roštilj, osobito kada želite održavati nisku i postojanu temperaturu.
Najbolji način da to učinite je korištenje metode pečenja u dvije zone. Imat ćete kontrolu i fleksibilnost, a vremena kada ste previše ili nedovoljno pekli meso bit će zauvijek iza vas i zaboravljena.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati